Επικαιρότητα

Εκτός Ηπείρου σχεδόν η μισή δύναμη

Off

Σχεδόν η μισή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ήπειρο, έχει αναχωρήσει για να ενισχύσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε άλλες περιοχές, όπως στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας αντίστοιχα. 

Αυτό σημαίνει, ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Ήπειρο είναι τόσες που δεν επαρκούν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού παρά την ανάκληση των αδειών, που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. 

Οι δυνάμεις που είχαν διατεθεί τουλάχιστον μέχρι χθες από την Ήπειρο για να ενισχύσουν άλλες περιοχές της χώρας αριθμούσαν 17 οχήματα, με δύναμη 60 περίπου πυροσβεστών, όπως επίσης και δύο πεζοπόρα τμήματα. 

Στο δυναμικό αυτό θα πρέπει να προστεθεί ισόποσα και ένα άλλο που διατίθεται καθημερινά για την αντικατάστασή τους, επομένως δεν μπορεί να υπολογίζεται στην διαθέσιμη δύναμη για τυχόν συμβάντα στην Ήπειρο.

«Είμαστε σε πόλεμο», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Βράστος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, προσθέτοντας, πως είναι μία κατάσταση που ο ίδιος τουλάχιστον δεν έχει ξαναζήσει στα 23 χρόνια που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα.

«Στην Ήπειρο έχει γίνει ένας καλός σχεδιασμός από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους τα περιστατικά και να μην τα αφήνουμε να επεκταθούν. Πλέον όμως, ο σχεδιασμός αυτός δε μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί οι μισές σχεδόν δυνάμεις επιχειρούν σε άλλες περιοχές», ανέφερε αρχικά ο κ. Βράστος.

 

Η προσοχή στην Αλβανία

Το ένα μάτι του Πυροσβεστικού Σώματος της χώρας είναι στραμμένο στην ενδοχώρα και στην κατάσταση με τις πυρκαγιές στα μεγάλα μέτωπα της Εύβοιας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αττικής, το δεύτερο όμως κοιτά προς τη γειτονική Αλβανία, όπου μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα με καταστροφικά αποτελέσματα, ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες. Τα δύο μεγαλύτερα ενεργά μέτωπα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή των Φιλιατών κατά κύριο λόγο, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ιδιαίτερα και ενόψει της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων που αναμενόταν από χθες το απόγευμα.

 

Η βοήθεια των εθελοντών

Αρωγοί για μία ακόμη φορά στο έργο των πυροσβεστών, είναι η Πολιτική Προστασία και οι φορείς και σύλλογοι που μετέχουν σε αυτήν, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Λέσχη 4Χ4 Ιωαννίνων, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, και εκατοντάδες ακόμη εθελοντές που πραγματοποιούν περιπολίες στα δασύλλια στον αστικό ιστό και στις δασικές εκτάσεις. Ο κ. Βράστος ευχαρίστησε όλους όσοι είναι κοντά στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής, στάθηκε όμως και σε εκείνους τους ανεύθυνους, που δεν εκτελούν τις ελάχιστες έστω υποχρεώσεις τους, να έχουν καθαρισμένα τα οικόπεδά τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ