Ήπειρος

Στάση δεοντολογίας για το δημοψήφισμα

Off

Την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο προκάλεσε η απόρριψη της πρότασης του Ν. Γκόντα, να συζητηθεί το δίλημμα του δημοψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα από το Σώμα.
Με το επιχείρημα πως μία πιθανή συζήτηση, πολύ δε περισσότερο ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού των πολιτών για την απόφασή τους, η δημοτική πλειοψηφία, με τη στήριξη της παράταξης Μπαρτζώκα, απέρριψε την πρόταση, απόφαση που προκάλεσε την αποχώρηση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας από τη συνεδρίαση, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, η συμμετοχή του δήμου Ιωαννιτών ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος για την επισιτιστική βοήθεια.
Εκτός ημερήσιας διάταξης ο Ν. Γκόντας ζήτησε να συζητηθεί το δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή και για αναγκαιότητα, ώστε να εκφραστεί το δημοτικό συμβούλιο και να απευθυνθεί στους πολίτες.
«Το όχι σημαίνει καταστροφή για τη χώρα, το ναι σημαίνει ελπίδα για το αύριο και τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Γκόντας.
Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της αντίδρασης επί της διαδικασίας από τον δημοτικό σύμβουλο Λευτ. Δοβανά, ο δήμαρχος τόνισε, πως είναι και θέμα δεοντολογίας το δημοτικό συμβούλιο να μην τοποθετείται με απόφασή του επί ενός κορυφαίου εθνικού ζητήματος.
«Μπορούμε να διατυπώσουμε ο καθένας την άποψή του, όχι όμως να καταλήξουμε σε ψήφισμα», τόνισε αρχικά ο δήμαρχος, ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων Λ. Νάτσης, Δ. Τασούλας και Στεφ. Σκοπούλης τόνισαν πως δεν έχουν αντίρρηση να συζητηθεί το θέμα.
Ο Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε όμως πως το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συζητά παραμονές μίας εκλογικής αναμέτρησης ή ενός δημοψηφίσματος.
«Με ανησυχεί πολύ ο διαφαινόμενος εθνικός διχασμός και το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να διολισθήσει σε αυτή την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του να μη συζητηθεί το δημοψήφισμα πήραν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Βίνης και Θ. Μανταλόβας, ενώ διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Ν. Μακόπουλος.
Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Ν. Γκόντας χρησιμοποίησε τον όρο «πολιτική δειλία» για να προκληθούν έντονες αντιδράσεις με τον κ. Μπέγκα να τονίζει πως το δημοτικό συμβούλιο δεν θα ενισχύσει τον διχασμό της κοινωνίας.
Η παράταξη Γκόντα αποχώρησε από τη συνεδρίαση με εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Τσώλη, που όπως και άλλες φορές σε αντίστοιχα θέματα εξέφρασε διαφορετική άποψη.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου