Επικαιρότητα

Αυξημένη επιφυλακή, αλλά και εθελοντισμός

Off

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στην πίσω πλευρά του Μιτσικελίου, σε δασική έκταση και η οποία κινήθηκε προς την κορυφογραμμή, για να ελεγχθεί και να κατασβεστεί αργά το απόγευμα του Σαββάτου

αφού συνέδραμε ένα αεροσκάφος Καναντέρ και ένα ελικόπτερο με στοχευμένες ρίψεις, δημιούργησε ένα αντίστοιχο κύμα εθελοντικής παρουσίας και ενδιαφέροντος πολιτών, να βρεθούν σε ευαίσθητα σημεία της υπαίθρου και να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ύποπτο δουν ή να ειδοποιήσουν άμεσα, εάν υπάρχει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής και η Πολιτική Προστασία, δέχθηκαν πληθώρα αιτημάτων και εθελοντικής προσφοράς, από συμπολίτες, που έθεσαν και εαυτούς, αλλά και μέσα στη διάθεση των υπηρεσιών.

Όλοι αυτοί προστέθηκαν σε εκείνους που ανήκουν στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, οι κυνηγετικές οργανώσεις, οι ραδιοερασιτέχνες, η Λέσχη 4Χ4 και πολλοί ακόμη σύλλογοι, σωματεία και φορείς, οι οποίοι βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου σε καθεστώς επιφυλακής.

 

Αυστηροί έλεγχοι 

στα αλσύλλια

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής παρατάθηκε στο μεταξύ, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, άλση και περιοχές Natura.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Στα αλσύλλια των Ιωαννίνων, τόσο στο αισθητικό δάσος, όσο και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, από την Παρασκευή, είναι ισχυρή η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομικούς να ελέγχουν και να ενημερώνουν τους πολίτες που τυχόν δεν έχουν ενημερωθεί, ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός των χώρων αυτών, με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και εθελοντές που περιπολούν διαρκώς.

Η Πυροσβεστική από την πλευρά της απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και κυρίως να μην αφήνουν να περάσει ο κρίσιμος χρόνος για να ειδοποιήσουν τις αρχές, εάν εντοπίσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, η άμεση ανταπόκριση, είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

Προανάκριση για

 τη μεγάλη πυρκαγιά

Στο μεταξύ, στη δάση της προανάκρισης βρίσκεται η έρευνα για τα αίτια και τους δράστες της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στο Μιτσικέλι, πάνω από το χωριό Καλουτά, σε δασική έκταση με πεύκα και έλατα το βράδυ της Παρασκευής και κινητοποίησε για την κατάσβεσή της, έναν τεράστιο μηχανισμό της πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του δήμου Ζαγορίου και εθελοντών. Αυτό, επιτεύχθηκε τελικά το Σάββατο το απόγευμα, μετά και τις στοχευμένες ρίψεις από το Καναντέρ και το ελικόπτερο, όμως η εκδήλωσή της, στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά και το γεγονός, ότι επιβεβαιώθηκαν δύο εκρήξεις στις 3 τα ξημερώματα που έδωσαν δύο νέες εστίες, είναι αποδεικτικά στοιχεία της απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση.

Ήδη στην προανάκριση έχουν κληθεί για κατάθεση όλοι όσοι έχουν σχέση με αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζονται λεπτομερώς και από την κρατική ασφάλεια και όχι μόνον από την Πυροσβεστική, κάποιες κινήσεις ατόμων νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να έχουν επαρκή δικαιολογία για την εκεί παρουσία τους. 

 

Η αμέλεια πληρώνεται

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής και ενώ η χώρα βρισκόταν σε πύρινο κλοιό, ένας 61χρονος από τα Γιάννενα, αποπειράθηκε να κάψει χόρτα και κλαδιά σε οικοπεδικό χώρο, ιδιοκτησίας του στην Ανατολή. Όμως, έγινε αντιληπτός από πολίτες που περπατούσαν στον παραλίμνιο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, επί τόπου έσπευσε η Πυροσβεστική, που έσβησε τη φωτιά ενώ στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη ο δράστης από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, Για το περιστατικό επιβλήθηκε στον δράστη το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ και ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια εισαγγελική αρχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο συμβάν εξέδωσε δελτίο τύπου και το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αργά το βράδυ της Κυριακής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου