Πολιτισμός

Ο 13ος Κληρονόμος στο Αρχοντικού Πυρσινέλλα

Off

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων συνεχίζουν τις θερινές κινηματογραφικές προβολές στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Ο 13ος Κληρονόμος» (Kind Hearts and Coronets) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Χάμερ (Μεγάλη Βρετανία, 1949, διάρκεια: 106’). 

Παίζουν: Dennis Price, Alec Guinness, Valerie Hobson.

Ένας νεαρός αστός προσπαθεί να αναρριχηθεί στην διαδοχή ενός δουκάτου για να εκδικηθεί την αδικία που έγινε στη μητέρα του σκοτώνοντας όλους τους ευγενείς που προηγούνται στην σειρά της διαδοχής.

Στο μακρύ δρόμο της εκδίκησης του θα του τύχουν δύο μοιραίες γυναίκες, τις οποίες θα κατακτήσει με την ευφράδεια του, αλλά και την μελλοντική προοπτική του τίτλου του δούκα. Όταν όμως θα έρθει η ώρα της δικαίωσής του, η εκδίκηση δεν θα έχει τελειώσει.

 «Ο 13ος κληρονόμος» είναι μία βρετανική μαύρη κωμωδία των Ealing Studios, που μεσουράνησαν στη μεταπολεμική Βρετανία, κάνοντας σήμα κατατεθέν τους την ειρωνεία και τον κυνισμό των μαύρων κωμωδιών τους, και αναδεικνύοντας το βρετανικό χιούμορ σε όλο του το μεγαλείο. 

 Η ταινία διακωμωδεί το στυλ της αριστοκρατικής βρετανικής παράδοσης, των ευγενών με τα κτήματα τους, των λόρδων και όλων των άλλων στοιχείων, που χαρακτηρίζουν τον ταξικό διαχωρισμό της χώρας, με εξαιρετικό χιούμορ αλλά ταυτόχρονα με κυνισμό και σνομπισμό. 

 Θεωρείται μία από τις καλύτερες αγγλικές κωμωδίες όλων των εποχών και έχει εξασφαλίσει τη θέση της στο top 100 του βρετανικού κινηματογράφου. Κάτι που οφείλεται, εν πολλοίς, στο σπουδαίο, αν και μόλις στην τρίτη κινηματογραφική του παρουσία, Alec Guinness, που υποδύεται με εξαιρετική δεινότητα και τους οκτώ κληρονόμους μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου