Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 03:03
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Off

Την εικόνα όσων έγιναν και όσων μπορούν να γίνουν μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σχηματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες.

 «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα», είπε εξηγώντας πως αναφέρεται στο «πώς αμυνθήκαμε στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».

Αναφερόμενος στη συγγνώμη που διατύπωση πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Για μένα η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Δεν είναι μια παθητική προσέγγιση, είναι μια προωθητική ενέργεια. Είναι η αρχή δεν είναι το τέλος», είπε. 

«Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ’ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση για τις εκκενώσεις και την κριτική που ασκείται είπε ότι θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Στ. Μπένου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». 

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα, σημείωσε.

Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων  και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες να αποζημιωθούν.

 «Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές», είπε τονίζοντας πως η κουλτούρα των εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση της χώρας. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε χαρακτηριστικά.   «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι», είπε στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για την πρόληψη. Όπως είπε, είναι μεγάλη κουβέντα το ζήτημα της πρόληψης. «Δώσαμε 51 εκατ. φέτος και θα δώσουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική προστασία θα έχει πλέον μεγαλύτερη εμπλοκή», σημείωσε. 

 «Θεωρώ μεγάλη τομή ότι όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω από τη διεύθυνση δασών», συνέχισε ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν οικισμοί πολύ κοντά σε δάση είπε ότι «είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα».

«Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα», τόνισε. 

«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το επιτελικό κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.

Για τις αλλαγές χρήσης στις καμένες εκτάσεις, τόνισε ότι είναι εντελώς ανυπόστατη η συζήτηση ότι η πυρκαγιά στο Τατόι θα ευνοήσει αλλαγές στη χρήση της γης και μία επένδυση σε real estate και ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια συνδέεται με τις ανεμογεννήτριες. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, τόνισε και γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί η αναδάσωση, κάτι που είναι διασφαλισμένο από το Σύνταγμα.

«Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε. 

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των δασών που υπάρχουν και δεν κάηκαν, όπως η κεντρική Εύβοια. Για όλα τα δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία πρέπει να καταρτιστούν ειδικά σχέδια. «Ελπίζω να έχουμε την διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις», είπε ακόμα

 

Κριτική από 

τον Αλ. Τσίπρα

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή», επισήμανε από την Ηλεία την οποία επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών. 

Επίσης εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση «στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Ακούγοντας και βλέποντας σήμερα τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια αυτές τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του». 

Και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ