Επικαιρότητα

Η επόμενη μέρα για την εκπαίδευση στη Βελλά

Off

Στραμμένο στην επόμενη ημέρα συνέχισης της λειτουργίας της Βελλάς, όχι ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, όπως είναι σήμερα, αλλά ως ένα πρότυπο μοντέλο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Στραμμένο στην επόμενη ημέρα συνέχισης της λειτουργίας της Βελλάς, όχι ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, όπως είναι σήμερα, αλλά ως ένα πρότυπο μοντέλο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, είτε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είτε με κάποια άλλη μορφή έχουν το ενδιαφέρον τους οι τοπικοί φορείς. 

Η απόφαση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, της Ανωτάτης Ακαδημίας Βελλάς προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονες αντιδράσεις και από τους Βελλαΐτες, αλλά και από τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους αυτών. 

Οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι εκείνη που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά για τη στάση της, η οποία μάλιστα ήταν περισσότερο σκληρή από το περιεχόμενο της απόφασης που τελικά ψηφίστηκε και προβλέπει τη λειτουργία στη Βελλά της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, όπως και τη λειτουργία του θεματικού Δημόσιου ΙΕΚ, με επτά ειδικότητες από τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος τόνισε, ότι το χειρότερο σενάριο δεν υλοποιήθηκε, πλην όμως εμφανίστηκε ξανά το ίδιο επικριτικός προς την Ιεραρχία, όπως έκανε και στο τέλος Ιουνίου.

«Η πίκρα μας είναι μεγάλη για αυτό που μας έκανε η Σύνοδος, η οποία με επέπληξε μάλιστα με γράμμα της, απαιτώντας να ζητήσω συγνώμη για τον τρόπο που μίλησα. Ό,τι είπα, το πίστευα και το πιστεύω. Αν θέλουν συγνώμη, δεν έχω πρόβλημα να την πω, όμως η άποψή μου είναι αυτή και δεν αλλάζει», ανέφερε αρχικά ο κ. Μάξιμος για να προχωρήσει στη συνέχεια στο σκέλος της επόμενης ημέρας της Βελλάς.

«Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις με φορείς των ΗΠΑ και της Γερμανίας, για να δημιουργήσουμε μία Ακαδημία, ανεξάρτητη και βιώσιμη και σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια. Δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί χρειάζεται πολύ κόπο, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε, ειδικά εάν το κράτος δεν αποδεχθεί την πρότασή μας για τη Θεολογική Σχολή, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

 

Οι Αλ. Καχριμάνης και Κων. Καψάλης

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης αναφέρθηκαν επίσης στην νέα πραγματικότητα για τη Βελλά με τον πρώτο να τονίζει, ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων, ακόμη και της Ιεραρχίας, που έχει την ευθύνη για ό,τι πρότεινε και αποφάσισε, η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σπουδών στη Βελλά.

Από την πλευρά του ο κ. Καψάλης τόνισε, ότι όσοι αποφάσισαν, δε σεβάστηκαν την ιστορία και την προσφορά της Βελλάς, μεταφέροντας την ιδιαίτερη δυσαρέσκεια και των κατοίκων της περιοχής.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ