Επικαιρότητα

«Μάχη» με τη φωτιά σε διαφορετικά μέτωπα

Off

Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βούρμπιανη Κόνιτσας, η δεύτερη με παρόμοια χαρακτηριστικά το τελευταίο 10ήμερο, καθώς προηγήθηκε η πυρκαγιά στους Πάδες.

Προς το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινήθηκαν αμέσως οχήματα και πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης το ελικόπτερο πυρόσβεσης από τα Ιωάννινα, που απογειώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι.

Το πρωί της Δευτέρας στο μεταξύ, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε τρία διαφορετικά σημεία, με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, στην περιοχή ανάμεσα από Αμπελιά και Μανολιάσα. Η πυρκαγιά και στις τρεις εστίες που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, ενώ είναι ξεκάθαρο, ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση και ο δράστης ή οι δράστες αναζητούνται με τη βοήθεια και της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Κάηκαν αποθήκες ζωοτροφών στο Ροδοτόπι

 

Το απόγευμα της Κυριακής από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά μετά το χωριό Ροδοτόπι του δήμου Ζίτσας, προς τις εγκαταστάσεις της πρώην ΣΒΕΚΗ, η οποία κατέστρεψε μερικές αποθήκες πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, με ζωοτροφές. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχείρησε και το ελικόπτερο πυρόσβεσης, που έκανε πολλές ρίψεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, παίρνοντας νερό από την τάφρο της Λαψίστας. Στην επιχείρηση συνέδραμαν επίσης, με υδροφόρα οχήματα η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

 

 

 

Έσβησε η πυρκαγιά στα σύνορα με Αλβανία

 

Η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής, με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Πωγωνίου και η συνδρομή του ελικοπτέρου πυρόσβεσης, που έκανε ρίψεις νερού το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν ως αποτέλεσμα, να κατασβηστεί η πυρκαγιά που έκαιγε από την Πέμπτη κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, στην περιοχή του χωριού Ορεινό του δήμου Πωγωνίου. Από την Πέμπτη, η περιοχή τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία, ώστε σε περίπτωση που περάσει στο ελληνικό έδαφος να προχωρήσουν άμεσα στην κατάσβεσή της, όπως και έγινε την Παρασκευή. Η πυρκαγιά δεν απείλησε οικισμούς, έως ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης που στάθηκε ωστόσο και στη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τους φορείς της Αλβανίας, που δίνουν πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον και αυτοί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου