Επικαιρότητα

Το ηχηρό ΟΧΙ του 61%

Off

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις του αποτελέσματος, αυτή τη φορά για το δημοψήφισμα έπεσαν πολύ έξω, αφού καμία εταιρεία δεν έδινε πρόβλεψη επικράτησης του ΟΧΙ μεγαλύτερη σε ποσοστό από 10%. 
Η επικράτηση όμως ήταν συντριπτική με ποσοστό 61,31%, ποσοστό που διαμορφώθηκε στο σύνολο της επικράτειας με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού δεν υπήρξε εκλογική περιφέρεια όπου το ΝΑΙ να βρέθηκε μπροστά από το ΟΧΙ.
Το ΟΧΙ εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (51,17%), στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών (53,21%), στους νομούς Καστοριάς (52,36%), Σερρών (53,74%), Χίου (53,84%), Γρεβενών (54,31%), Έβρου (56,64%), Μεσσηνίας (56,84%), Ευρυτανίας (55,89%) και Κιλκίς (57,74%). 
Αντίστοιχα, το ΟΧΙ εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Χανίων (26,23%), στην Β΄ Πειραιώς (27,49%) και στους νομούς Κερκύρας (28,75%), Ηρακλείου (29,18%), Σάμου (26,69%), Ξάνθης (32,11%), Βοιωτίας (32,57%), Ζακύνθου (32,69%), Αχαΐας (31,78%) και Εύβοιας (32,40%).

Διαφορετικές προσεγγίσεις
Με διαφορετικό τρόπο, όπως ήταν φυσικό άλλωστε υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και άλλα πολιτικά στελέχη της αυτοδιοίκησης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Το στούντιο του ITV αποτέλεσε το επίκεντρο των πολιτικών αναλύσεων και εκτιμήσεων για την επόμενη ημέρα των εκλογών, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων Γ. Στέφο και Μερ. Τζούφη να κάνουν λόγο για μία μεγάλη και αποστομωτική απάντηση του ελληνικού λαού στους εκβιασμούς των δανειστών.
Ο Γ. Στέφος στις πρώτες του δηλώσεις μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου δήλωσε περισσότερο χαρούμενος από το αποτέλεσμα της Κυριακής από ότι μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, προσθέτοντας μάλιστα πως εάν δεν είχε προηγηθεί η εβδομάδα των ασφυκτικών πιέσεων και το κλείσιμο των τραπεζών, το ποσοστό του ΟΧΙ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.   Αναφορά έκανε ο κ. Στέφος και στα γεγονότα της Παρασκευής όπου καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του κ. Καχριμάνη και πρόσθεσε, προφανώς αναφερόμενος στη δήλωσή του περί «προδοτών του ΟΧΙ», ότι «όλοι είμαστε πατριώτες και κανείς δεν είναι προδότης».
Η Μερόπη Τζούφη από το στούντιο του ITV, τόνισε πως η τρομακτική πίεση των τελευταίων ημερών αλλοίωσε την πραγματικότητα όμως αυτό λειτούργησε ανάστροφα στους πολίτες. «Οι νεοφιλελεύθερες ελίτ της Ε.Ε τι έλεγαν τόσον καιρό; Ότι δεν έχουν σημασία οι εκλογές, αλλά αυτό που θέλει το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Εκτιμώ ότι πήραν την απάντησή τους από ένα περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού και πως στο εξής «δε θα θελήσουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους».
Στη δήλωσή της η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεροβασίλη τονίζει πως ο ελληνικός λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.
«Ο λαός μας δεν ξέχασε ούτε ποιοι, ούτε ποια πολιτική τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Ο λαός μας άντεξε στους εκβιασμούς, έκλεισε τα αυτιά του στην προπαγάνδα και έκανε μια γενναία επιλογή. 
Το μήνυμα του λαού είναι σαφές. Θέλουμε να βρισκόμαστε μέσα στην Ευρώπη ως ισότιμο μέλος και όχι ως μια αποικία χρέους.
Τώρα, που οι κάλπες έκλεισαν και το αποτέλεσμα δίνει στην κυβέρνηση ισχυρή δύναμη να αγωνιστεί και να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα, ανεξάρτητα από το τι επέλεξε ο καθένας να ψηφίσει, το χρέος και η συλλογική ευθύνη είναι κοινή. 
Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων πολιτικών της βάρβαρης λιτότητας, ώστε να σταθεί ξανά η Ελλάδα και ο λαός μας στη θέση που μας αξίζει.   Έχοντας πάντα ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, καθώς χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση. Και με ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεργασία με την Κομισιόν, ώστε να δοθεί η ώθηση και να επανεκκινήσει η οικονομία, που 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών την οδήγησαν σε τέλμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση της κας Γεροβασίλη.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρώην δήμαρχος Φ. Φίλιος που είπε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό Τσίπρα, που γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, σημείωσε όμως πως εκείνο που προέχει για τη χώρα είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία και να λειτουργήσουν οι τράπεζες.

Η τοπική Ν.Δ
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Κ. Τασούλας σε δηλώσεις του χθες στο ITV τόνισε πως «ο ελληνικός λαός μίλησε. Και ζήτησε από την Κυβέρνηση, ενισχυμένη από την ψήφο του, να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία, ώστε η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη και να αποτραπεί η ρήξη. Ο ελληνικός λαός έδωσε στον κ. Τσίπρα , ό,τι του ζήτησε. Ας δώσει και ο κ. Τσίπρας τώρα στο λαό αυτό που περιμένει. Επιστροφή στην ομαλότητα, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς ρήξεις και επικράτηση τριτοκοσμικών καταστάσεων. Θέλω να πιστεύω, ότι λέει αλήθεια ο κ. Τσίπρας που θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή, αλλά διατηρώ ακόμη πολλές επιφυλάξεις και φοβάμαι, ότι το μόνο που ήθελε από την αρχή είναι να επιστρέψουμε στη δραχμή αλλά να ρίξει την ευθύνη στην Ευρώπη». Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα από την πλευρά της τόνισε, ότι οι ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει. «Είναι κρίμα για τον ελληνικό λαό που διχάστηκε στην κάλπη, μετά από τόσες θυσίες τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δίχασαν το λαό με τη στάση τους και την επιλογή του δημοψηφίσματος», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Μεγάλο ΟΧΙ σε Ζίτσα – Βορ. Τζουμέρκα
Στην εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα της υπόλοιπης επικράτειας.
Στην ΠΕ Ιωαννίνων το ΟΧΙ συγκέντρωσε το 59,26% ενώ το ΝΑΙ το 40,74%.
 «Πρωταθλητής» του OXI αναδείχθηκε ο Δήμος Ζίτσας, με ποσοστό 67,86%, έναντι 32,14% του NAI που είναι και το μεγαλύτερο σε επίπεδο Περιφέρειας, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με 63,26% έναντι 36,74% αντίστοιχα.
Στο  Δήμο Ζαγορίου, το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 52,13%, που αντιστοιχεί σε 2.133 ψήφους και το ΝΑΙ ποσοστό 47,87%, που αντιστοιχεί σε 1.959 ψήφους.
Στην εκλογική διαδικασία, συμμετείχαν 4.331 από τους 8.056 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.
Αντίστοιχα, στο Δήμο Μετσόβου, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 55% ΟΧΙ και 45% ΝΑΙ.
Στα 20 εκλογικά τμήματα του Δήμου, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 57,78%.
Από τους υπόλοιπους Δήμους, στο Δήμο Δωδώνης, ποσοστό 34,20%, που μεταφράζεται σε 4.749 ψήφους δεν ενέκρινε την πρόταση των Θεσμών, σε αντίθεση με το 45,80% που είπε ΝΑΙ.
Στα 59 εκλογικά τμήματα του εν λόγου Δήμου, το παρών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωνα, έδωσαν 9.302 πολίτες από τους 18.340 εγγεγραμμένους.
Στην Κόνιτσα, ΟΧΙ ψήφισε το 55,39% και ΝΑΙ 44,61% και στο Δήμο Πωγωνίου, 57,25% και 42,75% αντίστοιχα.
Η συμμετοχή και στις δύο περιπτώσεις, ξεπέρασε το 40%.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου