Επικαιρότητα

Μέλλον για την πόλη με περιορισμό της πανδημίας

Off

Έκκληση του Μ. Ελισάφ για τήρηση των μέτρων και ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού

Οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων όχι μόνο στα Ιωάννινα, αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο, που κατέγραψε την Τρίτη τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 137 νέα κρούσματα έχουν σημάνει εκ νέου έναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της περιοχής και όχι μόνο. 

Παρότι, οι αριθμοί στην Ήπειρο παραμένουν σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, κανείς δεν παραγνωρίζει, ότι η αυξημένη κινητικότητα των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου μέχρι και σήμερα έχει επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αν και μέχρι στιγμής η πίεση αυτή δεν αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ένταση στις νοσηλείες των ασθενών. 

 

Έκκληση για εμβολιασμό

 

Και στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, νοσηλεύονται συνολικά λιγότεροι από 30 ασθενείς, εκ των οποίων οι πέντε στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. 

Αυτό όμως, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ δε σημαίνει, ότι απαραίτητα με την ίδια εικόνα θα συνεχιστεί η πορεία και το επόμενο διάστημα, αφού η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνει συνήθως ένα 10ήμερο μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Απηύθυνε έκκληση έτσι για πολλοστή φορά, όχι μόνο για πιστή τήρηση των μέτρων, αλλά κυρίως για ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού στην περιοχή, δηλώνοντας υπέρμαχος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο σύνολο των υγειονομικών δομών και κάθε δομής, στην οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή με συμπολίτες είτε ανήκουν είτε όχι σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Υπάρχει ο ιός, είναι διάσπαρτος μέσα στην κοινωνία. Αφορά κατά κανόνα άτομα νεαρής ηλικίας, γι’ αυτό και η πίεση που ασκείται στις δομές υγείας στη δική μας περιοχή είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη άλλων περιοχών όπως η Κρήτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η επιβάρυνση του συστήματος φαίνεται δέκα ημέρες μετά την καταγραφή των κρουσμάτων και πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουμε την πανελλαδική τάση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας αυξήθηκε και το γεγονός αυτό κρούει των κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε αρχικά για να απευθύνει έκκληση στη συνέχεια προς όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τους.

«Δεν μπορεί να συνεχίζονται πρακτικές άρνησης εμβολιασμού, την ώρα που καθημερινά καταγράφονται ανθρώπινες απώλειες και αύξηση των διασωληνώσεων. Είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να εμβολιαστούμε και να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να το κάνουν, καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στην οξύτατη υγειονομική κρίση που διανύουμε και που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, λόγω των μεταλλάξεων. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς την κατεύθυνση του μαζικού εμβολιασμού», τόνισε για να σταθεί ιδιαίτερα και στην «θωράκιση» όσων έρχονται σε επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου Ιωαννιτών. Όπως σημείωσε ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός, χαρακτηρίζοντας επιεικώς απαράδεκτες τις αντιδράσεις που καταγράφονται.

 

Κανόνες για τους εσωτερικούς χώρους

 

Τέλος, κάλεσε την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων από το φθινόπωρο, με σαφείς κανόνες για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων, ενώ κατέληξε λέγοντας πως η πορεία της πανδημίας και η διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου στην πορεία της πανδημίας, χωρίς εξάρσεις, θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομική ζωή της πόλης. 

«Κατά την ταπεινή μου άποψη οι εσωτερικοί χώροι, όπως αυτός του Πνευματικού Κέντρου για παράδειγμα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μια πληρότητα της τάξης του 75% και με αποκλειστικά εμβολιασμένους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση του ιού και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα οικονομικό μέλλον για την πόλη μας, πρέπει το φθινόπωρο να υλοποιηθούν επιστημονικά συνέδρια και αθλητικές διοργανώσεις, γιατί ήδη έχουμε κάποιες ακυρώσεις και αυτό καταλαβαίνει ο καθένας τι μπορεί να σημαίνει για την πόλη μας», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου