Επικαιρότητα

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο

Off

Ο συνδυασμός της μεγάλης αύξησης της κινητικότητας προς την περιοχή της Ηπείρου ευρύτερα κα της σταδιακής χαλάρωσης των πολιτών στην τήρηση των μέτρων, παράλληλα με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη, έχει αρχίσει ήδη να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην Ήπειρο. 

Οι συνεχώς αυξητικοί ρυθμοί στην καταγραφή ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ΠΕ της Ηπείρου και όχι μόνο στα Ιωάννινα, αποτυπώνονται σε μικρό βαθμό προς το παρόν σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων κυρίως, αφού μέχρι στιγμής μόνο στο ΠΓΝΙ και το Χατζηκώστα αντίστοιχα διακομίζονται και νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό ακόμη και στις απλές κλίνες λοιμωδών και όχι μόνο στις ΜΕΘ.

Την εκτίμηση, ότι και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα και στη συνέχεια το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την περιοχή μας, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα υγείας, Αγνή Νάκου, τονίζοντας, πως η εικόνα της ιχνηλάτησης επιβεβαιώνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.

«Έχουμε μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, κυρίως νέους, έχουμε ανεμβολίαστους, αλλά και πλήρως εμβολιασμένους, έχουμε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όπως όμως και τουρίστες από το εξωτερικό που βρίσκονται θετικοί και αυτό δείχνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού», ανέφερε η κα Νάκου, απευθύνοντας έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους από διακοπές, να τηρούν κάποιες ημέρες οικειοθελούς καραντίνας ή να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή τους στον εργασιακό τους χώρο.

 

Ξενοδοχεία καραντίνας

Το πρόβλημα που υπάρχει, όπως ανέφερε είναι, ότι ειδικά σε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όταν εντοπίζονται θετικοί, αρνούνται να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας και επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους.

«Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν μόνο στα Ιωάννινα και τη Λευκάδα, αλλά αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι πως ελάχιστοι τηρούν την καραντίνα και είναι δύσκολο και να ελεγχθούν παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και η Αστυνομία», ανέφερε η κα Νάκου.

 

Η κατάσταση στις δομές υγείας

 

Σταδιακή αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό, που χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες λοιμωδών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που είναι τα μόνα στην Ήπειρο, αυτή την περίοδο που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό. Σε αυτά άλλωστε διακομίζονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα ίσως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην επανέναρξη λειτουργίας και της ΜΕΛ 2 στο ΠΓΝΙ. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι αποδείχθηκε, πως «ο ιός δεν κάνει διακοπές» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν επιστρέφουν από διακοπές. 

Επίσης, με αφορμή την επιβεβαίωση ολοένα και περισσότερων κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά έχουν συμπληρώσει σχεδόν 8 μήνες από τον εμβολιασμό τους, ανέφερε, ότι ανεξάρτητα από την ανοσιακή κάλυψη των εμβολίων, είναι βέβαιο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το να νοσήσει κάποιος σοβαρά και κυρίως από το να καταλήξει διασωληνωμένος σε κάποια ΜΕΘ.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου