Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 07:53
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Προβληματισμός για το εισιτήριο στους εθνικούς δρυμούς

Off

Η πρόθεση του υπ. Περιβάλλοντος , μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ να προωθήσει μία απόφαση επιβολής εισιτηρίου για τους επισκέπτες στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου, άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση και στην περιοχή, αφού το ενδεχόμενο να μπει εισιτήριο για την είσοδο στον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου, μπορεί να αποτελέσει μία πραγματικότητα και μάλιστα σύντομα.

Πριν από λίγες ημέρες διέρρευσε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπ. Περιβάλλοντος, για τον εθνικό δρυμό Ολύμπου, στο οποίο γίνεται λόγος για εισιτήριο με τιμή 6 ευρώ το άτομο και 12 ευρώ για κάθε Ι.Χ, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες, όπως είναι το ετήσιο «πάσο» στην τιμή των 40 ευρώ ή το αντίστοιχο στη μισή αξία (20 ευρώ) για τους μόνιμους κατοίκους.

Ακριβώς όμως επειδή προκλήθηκαν αντιδράσεις σε και σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, λαμβάνοντας μεγάλες διστάσεις και πολιτικές μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η όποια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου, προφανώς όπως θα γίνει και με τις άλλες περιοχές, εφόσον προκύψουν αντίστοιχες προτάσεις.

Στελέχη του υπ. Περιβάλλοντος ωστόσο τονίζουν, ότι αφενός το μέτρο του εισιτηρίου δεν αποτελεί μία ελληνική πατέντα, αλλά μία διεθνή πρακτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται χρόνια, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού και αφετέρου πως θα προκύψουν έσοδα για τον οικείο Φορέα Διαχείρισης, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στον ρόλο του, πραγματοποιώντας έργα συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, καθαρισμούς διαδρομών και μονοπατιών, συγκοινωνία, ξεναγήσεις και άλλα.

 

Πρώτες αντιδράσεις στο Ζαγόρι

 

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής ενός εισιτηρίου στον εθνικό δρυμό, με όρους ανταποδοτικότητας όμως έχει γίνει και στο παρελθόν και στην περιοχή του Ζαγορίου για τον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου. 

Στο άκουσμα των παραπάνω εξελίξεων, ο Μιχ. Βάκκας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης και συντονιστής του Φορέα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τόνισε αρχικά, πως πρόκειται για μία άκαιρη χρονική στιγμή που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα για πολλούς λόγους. «Την πρώτη χρονιά που υπάρχει επισκεψιμότητα μετά από καιρό στην περιοχή, τη χρονιά που μετράμε ακόμη τις πληγές από τις πυρκαγιές, με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, το υπ. Περιβάλλοντος ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, και αυτό είναι άκαιρο για εμάς», ανέφερε αρχικά. Επί της ουσίας επίσης σύμφωνα με τον κ. Βάκκα υπάρχουν παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν σε κάθε παρόμοια προσέγγιση, με πρώτη όλων την ενημέρωση και συμμετοχή στη λήψη της όποιας απόφασης από τις τοπικές κοινωνίες κα τους φορείς της.

«Καταρχάς, δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες, ούτε μπορεί να συζητάμε πως ό,τι ισχύει στη Σαμαριά μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού. Η Σαμαριά έχει μία είσοδο και μία έξοδο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο στη Βάλια Κάλντα, που έχει περισσότερες από τρεις – τέσσερις εισόδους και εξόδους. Θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συζητηθεί μόνο για το φαράγγι του Βίκου και αυτό με προϋποθέσεις, όμως και πάλι η συζήτηση ανοίγει με λάθος τρόπο. Το μείζον είναι, να εξηγήσει το υπουργείο τι θέλει να πετύχει και αν πιστεύει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα το καταφέρει. Αν ο στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα, δε νομίζω ότι θα πετύχει, γιατί τα έξοδα θα υπερκεράσουν τα έσοδα. Χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού, που θα πρέπει καθημερινά και σε βάρδιες να είναι στις εισόδους και εξόδους αντίστοιχα, χρειάζονται συνοδοί και πολλά άλλα πράγματα. Θεωρώ δηλαδή, ότι είναι ένα λογικό άλμα, χωρίς να λύσουμε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης. Αν δεν έχουμε μία οικονομοτεχνική μελέτη για κάθε περιοχή, και εάν δεν δοθεί λόγος και ρόλος στην τοπική κοινωνία, δε νομίζω, ότι μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο κ. Βάκκας.

 

Ο Γ. Σουκουβέλος

 

Ίσως από τους πρώτους που είχαν ανοίξει το ζήτημα πριν μερικά χρόνια, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, όταν με αφορμή ένα από τα πολλά περιστατικά έρευνας και διάσωσης ατόμων στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου, είχε επισημάνει, πως θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα επιβολής κάποιου εισιτηρίου ή κάποιου τέλους εισόδου για όποιον επιχειρεί να κάνει πεζοπορία, αναρρίχηση ή οτιδήποτε άλλο, ώστε να διαθέτει ασφάλιση και με τον τρόπο αυτό να υπάρχει και η λογική της ανταποδοτικότητας με συγκεκριμένες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο δήμος Ζαγορίου μάλιστα, έχει αποστείλει εδώ και καιρό έγγραφο και στο υπ. Περιβάλλοντος και στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ώστε από κοινού με τους τοπικούς φορείς, να συζητήσουν το πλαίσιο που θα διέπει την παρουσία πολιτών και τις δραστηριότητές τους.

«Είναι καλό που έστω και με καθυστέρηση ανοίγει αυτή η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τι υπηρεσίες θα παρέχονται στους πολίτες που θα πληρώνουν το εισιτήριο. Δε θα πρέπει να υπάρχει κάποιος συνοδός – οδηγός βουνού, κάποια ασφάλιση, μία συνεχής ιατρική παρουσία για τις πρώτες βοήθειες εάν απαιτηθεί; Δεν είναι κάτι απλό, που μπορεί να λυθεί με την ανακοίνωση της επιβολής ενός εισιτηρίου γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά και ανάλυση και όλα αυτά δε μπορούν να γίνονται επιπόλαια. Και φυσικά να ξεκαθαρίσει ποιος και για ποιον λόγο θα διαχειρίζεται τα έσοδα που θα προκύπτουν», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ