Πολιτισμός

Οι «Βάκχες» στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Off

Υπό το φως του ήλιου που έδυε έγιναν οι δύο παραστάσεις της τραγωδίας «Βάκχες» στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

Με την παράσταση που δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Δωδώνη ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων της τραγωδίας του Ευρυπίδη «Βάκχες» κατά σειρά στα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης, των Γιτάνων και Δωδώνης.

Ήταν μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, τα οποία αναστηλώνονται μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής που υλοποιείται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και άλλους φορείς. 

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των παραστάσεων, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», επισημαίνοντας  ιδιαίτερα τη συμβολή του Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου. «Ήταν ένα όραμα, που γίνεται πράξη», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων τη Δευτέρα ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μετά από περίπου 17 αιώνες και αυτό χάρη στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται μέσω της χρηματοδότησης από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» του προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής. 

Τέλος εκφράζει και τα συγχαρητήριά του προς την Ηπειρώτισσα  Νικαίτη Κοντούρη, τόσο για τη συνεργασία που είχαν, όσο και για το σκηνοθετικό της έργο. 

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις παραστάσεις, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού,  προσφέρθηκαν δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στη διοργάνωσή τους συμμετείχαν ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ραγίου Άγιος Κοσμάς η  Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος», οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, ενώ σημαντική η συνδρομή των Δήμων Πρέβεζας και Φιλιατών. 

Η παραγωγή ήταν της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και το σύνολο των παραστάσεων,  έφερε τον γενικό τίτλο «Από τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου» και το έργο  ήταν σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Η πρώτη παράσταση έγινε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στις 15 Ιουλίου, η δεύτερη  στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 23 Αυγούστου και η τρίτη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στις 24 Αυγούστου.

 Η παράσταση που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, ανέβηκε και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13,14 και 15 Αυγούστου.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου