Επικαιρότητα

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Εμφυλίου

Off

Σε μία λιτή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της πόλης για μία ακόμα χρονιά τίμησαν τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων συμπολιτών, που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 από τα δικαστήρια του Εμφυλίου.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν και συγγενείς των εκτελεσθέντων όπως κάνουν από την πρώτη στιγμή που καθιερώθηκε η εκδήλωση, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο. 

 

Η ομιλία

Ακολούθησε η ομιλία του Αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα, στην οποία ανέφερε ότι η ιστορική μνήμη οφείλει να είναι πάντα ζωντανή και να επαγρυπνεί, ώστε να κατευθύνει τις ενέργειες και τις συμπεριφορές μας στο παρόν και στο μέλλον με ένα κοινό στόχο: να μην  υπάρξει ποτέ   αλληλοεξόντωση.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανακαλώντας και συντηρώντας στην συλλογική μνήμη της πόλης μας τα γεγονότα της εκτέλεσης 16 συμπολιτών μας, που συντάραξαν τα Γιάννενα του 1948.

Είμαστε παρόντες, μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων ενώπιον του  μνημείου που  η πόλη αποφάσισε  τον Αύγουστο του 1985  να ανεγείρει επί δημαρχίας Σπύρου Κατσαδήμα, για να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή στους συμπολίτες μας που καταδικάστηκαν άδικα  μέσα στο εφιαλτικό κλίμα που διαμόρφωσε ο εμφύλιος σπαραγμός. 

Την Άνοιξη του 1948 η Ευτυχία Πρίντζου, φιλόλογος, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στα Ιωάννινα, συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.

Μαζί με 114 πολίτες, μέλη και συμπαθούντες του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, κατηγορούνται για προσπάθεια βιαίας ανατροπής του υπάρχοντος κοινωνικού καθεστώτος.

Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τους κατηγορούμενους δεν ήταν επαρκή (διανομή προκηρύξεων και έρανοι αλληλεγγύης για συγγενείς εξορισμένων). Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ, ωστόσο οδήγησε στην  θανατική καταδίκη  48  συμπολιτών μας κάθε ηλικίας και στην εκτέλεση των 16.

Οι εκτελέσεις συντάραξαν την Γιαννιώτικη κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη καθώς δε βασίζονταν σε κανένα ικανό στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί την καταδίκη πόσο μάλλον την θανατική ποινή, την  οποία ευτυχώς για τον πολιτισμό μας κατορθώσαμε να καταργήσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Πήχας.

Και πρόσθεσε: «Για όλους μας είναι οφειλή και χρέος μέσα από τη θυσία τους, να αναδείξουμε τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις συγκρούσεις, τις διχόνοιες  που οδήγησαν στον εμφύλιο.

Να υπενθυμίζουμε συνεχώς τις τραγικές συνέπειες της ενοχοποίησης της διαφορετικής άποψης από τους ευκαιριακά δυνατούς και να  αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία.   

Οφείλουμε στην μνήμη τους να κάνουμε την εθνική μας αυτοκριτική, με στόχο την εθνική μας αυτογνωσία».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, καθώς και εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και της Κοινότητας Σταυρακίου.

Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων. 

Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

 

Η Μερόπη Τζούφη

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Συμπληρώθηκαν φέτος 73 χρόνια από την εκτέλεση των 16 αγωνιστών – κομμουνιστών το καλοκαίρι του 1948, από τα έκτακτα στρατοδικεία του εμφυλίου πολέμου.

Δηλώνουμε παρούσες και παρόντες και τιμούμε τη μνήμη αυτών που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τη δημοκρατία και την ελευθερία, εκφράζοντας το σεβασμό μας στους συγγενείς τους και κρατώντας την ιστορική συλλογική μνήμη ενεργή.

Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά επιλέγει πολιτικές αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης, διαχωρισμού και κοινωνικού διχασμού, αποκλεισμού, καταστολής και «εκβιασμένης» συναίνεσης.  

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, καλούμαστε να απορρίψουμε κάθε προσπάθεια να «ξαναγραφτεί η ιστορία» με ρητορικές μίσους και διχασμού και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ουσιαστική αλληλεγγύη, για τα οποία οι εκτελεσθέντες, αλλά και πλήθος άλλων αγωνιστών, προσέφεραν τη ζωή τους».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ