Τελευταία Νέα

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 05:41
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2021
Αποχρώσεις

Λογικές και αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό

Off

Σε κάθε ανασχηματισμό προκύπτουν εσωκομματικά ζητήματα, όπως και διλήμματα για τη διαχειριστική ικανότητα υπουργών. Και ο αναμενόμενος ανασχηματισμός δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Ούτε είναι παράλογο στα δύο χρόνια διακυβέρνησης να αλλάξει το σχήμα. Οπότε ας χαμηλώσουν λίγο οι τόνοι.

 

Ως προς το κομματικό ζήτημα, στη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποεκπροσωπείται ένα μεγάλο μέρος του κόμματος της ΝΔ. Δεκάδες βουλευτές, όλων των τάσεων που εκφράζουν την κομματική βάση και δικτυώνουν μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, επαγγελματικούς τομείς και ισχυρές μερίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν εκπροσώπους τους στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα, αρκετοί υπουργοί προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουν προσφέρει στην άνοδο της ΝΔ, και είναι μάλλον περισσότερο ταυτισμένοι με κυβερνήσεις που χρεωκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν στην κρίση, κάτι που θυμάται μέρος της κομματικής βάσης. Αποτελούν, όμως, συμβολική έκφραση της ενότητας στο κέντρο, μία βασική παράμετρο του αφηγήματος Μητσοτάκη για την ισχυροποίηση του κρατικού συστήματος εξουσίας. 

Ένα ακόμα μέρος της κυβέρνησης, προέρχεται από τον τεχνοκρατικό κόσμο και βλέπει την πολιτική ως καριέρα. Τους δίνει χώρο το Μαξίμου, ώστε να μη χρειάζεται, επιπλέον, να συνομιλεί συνέχεια με την κομματική ΝΔ.

 

Γιατί η ΝΔ ως «χώρος» δεν διαμαρτύρεται για αυτήν την κατάσταση; Ως ένα βαθμό το κάνει. Το έδειξε και στις δημοτικές εκλογές και σε διάφορες ομοσπονδίες, επιμελητήρια κλπ. που έδειξε να αντιδρά σε κεντρικές επιλογές. Κατά βάση όμως, όσο κυβερνά το κόμμα, δεν υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα. Η ΝΔ είναι κόμμα που τρέφεται από την εξουσία όπως γίνεται με όλα τα παραδοσιακά κόμματα που έχουν ιστορικό βάθος. Μεγάλες αναταράξεις μπορεί να προκύψουν προσεχώς από το πώς θα αναπτυχθεί το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Οι αντιφάσεις του Μαξίμου έχουν κι άλλα προβλήματα, όπως με το Μακεδονικό, το Κυπριακό κλπ, οπότε πρέπει να ακούγεται η πλευρά Σαμαρά και η πλευρά Καραμανλή, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές όταν θα επιχειρηθεί μεγαλύτερη αλλαγή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κατά συνέπεια και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εκφράζει όλο αυτό το μωσαϊκό, με μία γεύση ίσως περισσότερο κομματική, γιατί, τα πλήγματα επιρροής που δέχονται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπουν και μεγάλη χαλάρωση.

 

Πάντως, το κρίσιμο είναι το επίπεδο συναίνεσης που επιτυγχάνει η κυβέρνηση μέσα στην κοινωνία και εκεί ακόμα αντέχει. "Πόνεσε" με τις πυρκαγιές, δυσκολεύεται πια με την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική αριστερά για να την αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά (οι διγλωσσίες του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν συνεχώς την επιρροή του), ούτε ισχυρό κίνημα αντίδρασης. Δεν υπάρχουν δηλαδή οι όροι για αλλαγή του σκηνικού το επόμενο δίμηνο, εξ ου και είναι λογικός ο ανασχηματισμός πάνω στη διετία. Μετά βλέπουμε…

 

 

Πληθωρισμός από ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Έχουμε γεμίσει ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές. Είναι το αποτέλεσμα της ψηφιακής έκρηξης τους τελευταίους 18 μήνες που χρειάστηκε να μείνουμε μέσα και έπρεπε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως πολίτες, φορολογούμενοι ή καταναλωτές. 

Σε ένα μεγάλο βαθμό, τα νέα εργαλεία δουλέψαν. Πολλές φορολογικές λύσεις, βοήθεια με τις αναστολές εργασίας, εξαιρετική η χρήση στο ραντεβού για εμβολιασμό. Ήρθε και αλάφρυνε ο κόσμος που έπρεπε να βάζει συνέχεια έγνοιες την ώρα που βάλλονταν από την πανδημία και τον εγκλεισμό.

 

Μετά βέβαια αυξήθηκαν πολύ οι πλατφόρμες σε  βαθμό που να χρειάζεσαι χάρτη. Πού θα δηλώσεις το τεστ, πού είναι οι οδηγίες για τον κορωνοϊό; Τώρα πια κάνεις αναζήτηση αυτού που θέλεις και βγάζει πάνω πάνω τις πιο πολυχρησιμοποιημένες εφαρμογές και ιστοσελίδες.

 

Μετά ήρθαν οι τράπεζες, οι εταιρίες, οι κάθε είδους διαφημίσεις να σου προτείνουν ένα app για το κινητό. Δουλεύουν επίσης καλά και έχει μπει σε άλλο επίπεδο πια η σχέση με τις τραπεζικές υπηρεσίες πια. Και η ιδέα να έχει ο νέος το freedom pass στο κινητό, έπιασε και ας μην το καταλαβαίνει όποιος δεν είναι… νέος. 

Αλλά και πόσες πια εφαρμογές χωρά ένα κινητό; Μήπως έχουν γίνει περισσότερες από τις ανάγκες μας; Θα το σκεφτούμε καλύτερα όταν βγούμε με το καλό από το τούνελ…

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου