Ήπειρος

«Εξαφανίστηκαν» και οι αντιπρόσωποι

Off

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της κατάστασης των τελευταίων κυρίως ημερών. Οι κλειστές τράπεζες και ο έλεγχος κεφαλαίων καθώς και η εικόνα ανασφάλειας που παρουσιάζουν τα ξένα δίκτυα προκαλούν ανησυχία σε επισκέπτες που είχαν στις βλέψεις τους να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. 
 Ακυρώσεις κρατήσεων και αλλαγή προορισμού είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών που κάνουν τους ανθρώπους του τουρισμού να βλέπουν την σεζόν να χάνεται αφού διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Κώστας Βλάχος μιλώντας για την κατάσταση την περιέγραψε με μελανά χρώματα δεδομένου ότι ήδη μετρούν τις πρώτες ακυρώσεις ενώ έχουν παγώσει οι λεγόμενες εταιρικές αφίξεις. Πρόκειται για τις μετακινήσεις των στελεχών εταιρειών που με το κλείσιμο των τραπεζών σταμάτησαν αφού κατ’ ουσία έχουν παγώσει οι εμπορικές συναλλαγές. 
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και ο ελληνικός τουρισμός ήδη μετρά τα πλήγματα από ακυρώσεις αφίξεων προγραμματισμένων. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει παγώσει αφού κανείς με τα όσα συμβαίνουν δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο των διακοπών. Οι ξένοι βλέποντας τις εικόνες που μεταφέρουν τα παγκόσμια δίκτυα δεν το διακινδυνεύουν και ακυρώνουν τις κρατήσεις αλλάζοντας προορισμό. Βλέπετε, οι περισσότεροι εξ’ αυτών έρχονται στην Ελλάδα για να ξεκουραστούν και θέλουν να περάσουν ήσυχα και απροβλημάτιστα τις διακοπές τους. Βλέπουν τις εικόνες από τις ουρές στα ATM και αλλάζουν γνώμη και δεν έρχονται σε εμάς».
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στους αμιγώς καλοκαιρινούς προορισμούς και ειδικά στα νησιά όπου  πέραν όλων των άλλων θεμάτων πρέπει να καλύψουν και τα ζητήματα της τροφοδοσίας: «Πρέπει να καλύψουμε τα πάντα και να πληρωθούν όλα μετρητοίς. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ο κλάδος, οι συνάδελφοι, προσπαθούν να το τακτοποιήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Μπλοκάρουν και 
οι αεροπορικές εταιρίες 
Πρόσφατα η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες «κόβουν» την πώληση εισιτηρίων μέσω ελληνικών τουριστικών πρακτορείων. Συνολικά οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Emirates και η Turkish, που αποφάσισαν να μπλοκάρουν τη διάθεση εισιτηρίων από γραφεία και tour operators με έδρα την Ελλάδα, φτάνουν πλέον τις 35, φοβούμενες πως δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν σε περίπτωση κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο όσα τουριστικά πρακτορεία έχουν συνάψει συμφωνίες με το εξωτερικό θα μπορούν να εκδίδουν εισιτήρια μέσω των συνεργατών τους. 
Μπορεί όμως να σωθεί το παιχνίδι έστω και την τελευταία στιγμή αν η Ελλάδα πετύχει την συμφωνία; «Παιδιά έμεινε μόνο ο μισός Ιούλιος, ο Αύγουστος. Τι να πω! Πάντως περιμέναμε ότι αυτή θα ήταν από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό και τώρα δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε τα έξοδα τα οποία είναι πολλά αφού όλα πρέπει να καλύπτονται με ρευστό που δεν υπάρχει. Και τις προηγούμενες χρονιές μπαίναμε ΄΄μέσα΄΄ αλλά φέτος δεν ξέρω τι θα κάνουμε» απάντησε χαρακτηριστικά.

Όσο για αυτά που ακούστηκαν για ξενοδόχους που σκέφτηκαν να κλείσουν τις μονάδες τους ο κ. Βλάχος απαντά: «Υπήρξαν κάποιες τέτοιες σκέψεις από ανθρώπους του χώρου αλλά δεν ξέρω αν τελικά προχώρησαν σε αναστολή της δραστηριότητάς τους». 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου