Επικαιρότητα

Ένα καλοκαίρι, σαν εικόνα από το μέλλον

Off

Το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά και τοπικά, στα Ιωάννινα είναι μία εικόνα από το μέλλον, από τις καιρικές συνθήκες που αναμένουν οι επιστήμονες, ότι θα επικρατήσουν στην πορεία των δεκαετιών, ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

 Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την καταγραφή και τη συγκριτική ανάλυση με όλες τις αντίστοιχες περιόδους του φετινού καλοκαιριού τη δεκαετία 2010-2019, από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επικεντρώνεται στο ότι έχουμε μπει σε μία ιστορική μετεωρολογική περίοδο που ανάλογες συνθήκες με αυτές θα είναι πολύ περισσότερο συχνές και με πιο έντονα χαρακτηριστικά.

 

Τα Γιάννενα

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κων. Λαγουβάρδος μίλησε αποκλειστικά στο ΙTV για την συγκριτική έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής, που φέρνουν την περιοχή των Ιωαννίνων στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις στη θερμοκρασία από τις μέσες τιμές των αντίστοιχων περιόδων της δεκαετίας 2010-2019.

Στα Γιάννενα, από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού, στις 62 καταγράφηκαν υψηλότερες τιμές στη θερμοκρασία από τις μέσες τιμές, ενώ υπήρξαν ημέρες που η θερμοκρασία έφτασε τους 10 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή, ειδικά στον πρώτο καύσωνα, στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

 Στην «κορυφή» των αποκλίσεων βρέθηκαν τα Τρίκαλα, όπου θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν κατά τις 72 από τις 92, συνολικά, ημέρες του καλοκαιριού, ενώ στην Αθήνα, οι μέγιστες θερμοκρασίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις μέγιστες τιμές της περιόδου 2010-19, συνολικά σε 44 μέρες του τριμήνου του καλοκαιριού (10 μέρες τον Ιούνιο, 18 τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο).

«Ήταν ένα καλοκαίρι ακραία ζεστό, που συγκρίνεται με την αντίστοιχη περίοδο του καλοκαιριού του 2007, όπου και τότε είχαμε δύο μεγάλες περιόδους με καύσωνες. Αν κάναμε τη σύγκριση μάλιστα με παλαιότερες περιόδους που ήταν περισσότερο ψυχρές, η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αυτό που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει είναι, ότι έχουμε πλέον καύσωνες μεγάλης διάρκειας ακόμη και σε περιοχές, όπως τα Ιωάννινα, που αυτό δεν ήταν συχνό φαινόμενο. Θα βρούμε και στο παρελθόν περιόδους μικρές περιόδους με μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά όχι τόσο μεγάλες περιόδους. Η διάρκεια του καύσωνα είναι αυτή που μας δίνει την εικόνα του μέλλοντος για το πως θα είναι τα επόμενα τυπικά καλοκαίρια στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος για να προσθέσει πως ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι και το ότι στην Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από την Ανατολική Ελλάδα

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου