Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:57
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Η πρόκληση της επιστροφής στα θρανία

Off

Η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση των σχολικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και έπειτα αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την τοπική κοινωνία, αναφορικά με την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. 

Υπό τις συνθήκες βέβαια του περσινού Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα τα εμβόλια, η αντιμετώπιση μίας παρόμοιας με τη σημερινή, κατάστασης, με δεκάδες κρούσματα καθημερινά στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, κανείς δε θα συζητούσε το ενδεχόμενο της προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη, η αναμενόμενη αυτή αλληλεπίδραση της ταυτόχρονης αύξησης της κινητικότητας και της κοινής παρουσίας μαθητών και φοιτητών στους ίδιους χώρους, αναμένεται με ενδιαφέρον για την πορεία της πανδημίας.

Η κατάσταση στην περιοχή των Ιωαννίνων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υγειονομικές αρχές, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, που μέσω του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας, διερευνούν τα ίχνη του ιικού φορτίου στα λύματα, θα έλεγε κανείς, πως είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, αν και υπήρξε ανησυχία στις αρχές του μήνα, λόγω της απότομης αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα.

«Φαίνεται όμως, πως η τοπική κοινότητα ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αυτήν την πρόκληση και δεν επέτρεψε να φτάσουμε σε εκθετική αύξηση. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα, αλλά αν σκεφτούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε άλλες περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την δική μας περιοχή, κρίνουμε, ότι βρισκόσαστε σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε η κα Ντζάνη, επιμένοντας στην ανάγκη του εμβολιασμού των πολιτών. «Είναι σημαντικό στις παρούσες συνθήκες να μην αμελήσουμε τον εμβολιασμό μας, γιατί η χορήγηση της τρίτης δόσης, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα διευρύνει τις αναμονές, σε σχέση με τη σημερινή εικόνα, που είναι πολύ εύκολο να κλείσει κάποιος το ραντεβού και να εμβολιαστεί άμεσα», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ