Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 04:15
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Προβληματισμός από την αναδρομική δήλωση κρουσμάτων

Off

Με την υπόθεση της χορήγησης παράνομων πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Καρδίτσα και την εμπλοκή διαφόρων ατόμων να βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές, έντονο προβληματισμό δημιουργεί στις υγειονομικές αρχές και των Ιωαννίνων, η αναδρομική δήλωση στο σύστημα του ΕΟΔΥ δεκάδων κρουσμάτων των προηγούμενων μηνών, από ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής. 

Η εξέλιξη αυτή έγινε αντιληπτή την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, δεκάδες κρούσματα από ιδιωτικά εργαστήρια, με ημερομηνία εντοπισμού όμως που ξεκινούσαν από τον Μάιο και έφταναν μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Να σημειωθεί, ότι το σύστημα επιτρέπει εξαρχής τη δυνατότητα της αναδρομικής δήλωσης των κρουσμάτων από τα εργαστήρια στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ πλην όμως δεν υπάρχει ένα σαφές χρονικό όριο, μετά το οποίο κάθε τέτοια δήλωση θα θεωρείται άκυρη. 

Την σχετική είδηση έδωσε στη δημοσιότητα μιλώντας στο ITV, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, γιατί με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η προσπάθεια στη διαδικασία των ιχνηλατήσεων και των υπηρεσιών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

«Έχουμε κρούσματα από τον Μάιο, που δηλώθηκαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση και κάποιοι επαγγελματίες που δεν είναι σωστοί, ίσως να πρέπει να απομονωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

 

«Τρύπες» στο 

ψηφιακό σύστημα

Η δυνατότητα της αναδρομικής δήλωσης των κρουσμάτων παρέχεται στα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους με rapid ή με μοριακά τεστ, ωστόσο όπως αναφέραμε και στην αρχή, δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να δηλωθεί το κρούσμα. Τι θα μπορούσε όμως να γίνει σε αυτήν την περίπτωση, όπως εικάζουν οι αρχές, ότι έγινε σε πολλές περιπτώσεις στα Ιωάννινα, ενδεχομένως και αλλού; Να υπάρχουν κρούσματα, τα οποία δε δηλώθηκαν όταν έπρεπε, επομένως, κανείς δε γνωρίζει εάν οι νοσήσαντες μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας ή εάν κυκλοφορούσαν όπως και πριν. Με τον τρόπο αυτό χάθηκε η δυνατότητα της ιχνηλάτησης των επαφών τους, ενώ ενδέχεται οι ίδιοι να διέσπειραν εν γνώσει τους μάλιστα τον ιό, σε περίπτωση που δεν τήρησαν τη διαδικασία της κατ’ οίκον απομόνωσης.

Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την απόδειξη, ότι πράγματι τα άτομα αυτά έχουν νοσήσει, κάτι που θα πρέπει να το αποδείξει το κάθε εργαστήριο που αποστέλλει με χαρακτηριστική καθυστέρηση το αποτέλεσμα του ελέγχου. Τέλος, δημιουργείται επίσης μείζον ζήτημα σε σχέση με τα πιστοποιητικά νόσησης, καθώς οι φερόμενοι ως νοσήσαντες αποκτούν το πιστοποιητικό νόσησης, επομένως για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών από την επιβεβαίωση ότι είναι θετικοί στον ιό, αποκτούν το πιστοποιητικό και φυσικά δε χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί εντολή για εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης, κάτι όμως που θεωρείται σίγουρο, ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και ο έλεγχος των εργαστηρίων και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν από μήνες και οι περιπτώσεις τους δηλώθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες στο σύστημα.

Αποδεικνύεται πάντως, ότι και στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, όπως άλλωστε και στην πλατφόρμα των ραντεβού για τα εμβόλια, υπάρχουν «τρύπες», που είναι μάλλον εύκολο και να τις ανακαλύψουν αλλά και να τις αξιοποιήσουν διάφοροι, όπως έγινε στην περίπτωση της Καρδίτσας και όπως ίσως αποδειχθεί, ότι έγινε και στην περίπτωση των Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου