Ήπειρος

Κανονικά λειτουργεί ο ΧΥΤΑ

Off

Το πρώτο από μία σειρά και άλλων αντίστοιχων επεισοδίων τους επόμενους μήνες ως απόρροια και της οικονομικής κατάστασης, φαίνεται πως ήταν το επεισόδιο που οδήγησε στο αυτόφωρο τα ξημερώματα της Κυριακής τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Δημ. Κατηρτσίδη και τον υπεύθυνο λειτουργίας της αναδόχου εταιρείας στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. 
Η τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, που λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να λειτουργεί τη νυχτερινή βάρδια, προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στο δήμο Ιωαννιτών, τα απορριμματοφόρα του οποίου βρήκαν το ΧΥΤΑ κλειστό το βράδυ του Σαββάτου και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν και να παραμείνουν γεμάτα στο εργοτάξιο.
Οι λόγοι που οδήγησαν όμως στη διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ τις βραδινές ώρες είναι πολύ σοβαρότεροι, ήταν σε γνώση του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων, όμως δεν κατέστη εφικτό να αντιμετωπιστούν. Ένα ένταλμα πληρωμής που βρίσκεται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπ. Κωνσταντόπουλο, την αιτία της απόφασης του αναδόχου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η καθυστέρηση μάλλον οφείλεται στο γενικότερο οικονομικό κλίμα και στις εξελίξεις των ημερών.
Από την άλλη όμως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Κατηρτσίδης έκανε λόγο για πρόβλημα στη φύση της σύμβασης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η οφειλή προς τον ανάδοχο ξεπερνά τις 400.00 ευρώ, όμως σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, με τον ΦΟΔΣΑ να έχει στο ταμείο του περισσότερες από 400.000 ευρώ.
«Καλώς έγιναν όπως έγιναν τα πράγματα, γιατί ούτε τα σκουπίδια γίνεται να μείνουν στο δρόμο ούτε ο ΧΥΤΑ να μείνει κλειστός, για λόγους δημόσιας υγείας. Εάν ο Επίτροπος δεν εγκρίνει το ένταλμα, τότε έχουμε plan b, το οποίο δε μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου οι δύο πλευρές που αλληλομηνύθηκαν ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τελικά στις 24 Ιουλίου.

Κανονική η λειτουργία 
του ΧΥΤΑ
Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού από το πρωί της Δευτέρας λειτουργεί κανονικά με την παρέμβαση και της Περιφέρειας Ηπείρου που διέθεσε άμεσα μεγάλη ποσότητα καυσίμων για να κινηθούν τα μηχανήματα του αναδόχου. 
Ο κ. Κατηρτσίδης πάντως άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση και τις ευθύνες του Φορέα, που όφειλε να είχε ενεργήσει νωρίτερα για την αποτροπή των γεγονότων του Σαββάτου.
«Κινηθήκαμε – όπως είχαμε υποχρέωση- με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσουμε τέσσερις μέρες τα Γιάννενα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών και με συνθήκες καύσωνα», δήλωσε αρχικά για να προσθέσει πως «ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ μας έθετε χρονικό όριο πιθανής επαναλειτουργίας την Τρίτη και είναι προφανές ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα σκουπίδια αμάζευτα στην πόλη για τέσσερις μέρες τουλάχιστον. 
Όταν το απόγευμα του Σαββάτου οριστικοποιήθηκε ότι δεν θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή το Δήμαρχο Ιωαννιτών, την Εισαγγελία και την Αστυνομία, εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αποκομιδή». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ ο κ. Κατηρτσίδης απάντησε ότι «έπρεπε να ενημερωθεί όχι μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι. Μπορεί το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στα Γιάννενα λόγω του όγκου των απορριμμάτων, αλλά πρόβλημα έχουν κι όλοι οι Δήμοι αν δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΑ». 
Από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων αναγνωρίζεται πως υπάρχουν νόμιμες οικονομικές απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον ανάδοχο του ΧΥΤΑ, σχολιάζεται όμως πως ήταν λάθος ο χρόνος που επέλεξε για να προχωρήσει στο κλείσιμο του, καθώς γίνονται προσπάθειες για να επιλυθεί η οικονομική εμπλοκή. 
Στις  προσπάθειες αυτές συμβάλλει και ο δήμος Ιωαννιτών, παρότι δεν έχει την άμεση αρμοδιότητα και παρότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου