Επικαιρότητα

Παρεμβάσεις στους δρόμους με το σχέδιο οδικής ασφάλειας

Off

Προσδοκίες για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην Ήπειρο και το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας δημιουργεί το πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών.

Το σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια ανέπτυξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση, του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», για τα 16 χρόνια δράσης.

Όπως είπε ο υπουργός, η οδική μας ασφάλεια αποτελεί έναν κρίσιμο εθνικό στόχο, «για τον οποίον όλοι μας αξίζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δουλέψουμε μεθοδικά, ώστε να μειώσουμε τα ατυχήματα, να μειώσουμε τους άδικους θανάτους και τους τραυματισμούς στην άσφαλτο». Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν άμεσα οι πόροι για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια.

 «Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Οδική Ασφάλεια εδράζεται στο τετράπτυχο Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή Παιδεία και Δίκαιοι κανόνες για όλους. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και μόνο αν δουλέψουμε παράλληλα σε όλες μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε», είπε ο υπουργός.

Η προσπάθεια που γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καραμανλή, έχει ξεκινήσει από το πιο άμεσο, δηλαδή να γίνουν πιο ασφαλείς οι δρόμοι. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε όλη τη χώρα, με μικρές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις, που μπορούν να σώσουν ζωές.

Ήδη έχουν υλοποιηθεί 60 μελέτες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και εντοπίστηκαν 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε 2.500 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, σε 80 οδικούς άξονες.

«Όμως καθοριστικό ρόλο, στο σχέδιό μας για ασφαλέστερους δρόμους, έχουν και τα μεγάλα έργα οδικών υποδομών που επιτέλους ξεμπλοκάρουμε ή προγραμματίζουμε σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά κάποια από αυτά όπως τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος, τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην Αθήνα έως το flyover στη Θεσσαλονίκη και τον Ε-65 έως τον πολύπαθο Πάτρα-Πύργος, που μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία.

 

Υπεύθυνοι οδηγοί

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην απαραίτητη οδηγική υπευθυνότητα που πρέπει να έχουμε όλοι μας και την κυκλοφοριακή παιδεία. «Όλοι μας πρέπει να μάθουμε να βγάζουμε τον πιο σοβαρό και υπεύθυνο εαυτό μας όταν κρατάμε τιμόνι στα χέρια», είπε και τόνισε ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία και με στοχευμένες καμπάνιες, εξαίροντας στο σημείο αυτό τη σπουδαία συμβολή πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είπε ο κ. Καραμανλής, έκανε αλλαγές στην εκπαίδευση και εξέταση υποψήφιων οδηγών, «για να τελειώνουμε με την επικίνδυνη ελληνική πραγματικότητα, πρώτα να παίρνουμε το δίπλωμα και μετά να μαθαίνουμε να οδηγούμε στους δρόμους».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

 

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου