Ήπειρος

Δεν απεργούν οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων

Off

Σοβαρές αντιδράσεις από τα μέλη του, σε ολόκληρη την επικράτεια προκάλεσε η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας, να προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου. Ήδη αρκετοί τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος των Ιωαννίνων αποφάσισαν σε έκτακτες συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων τη μη συμμετοχή στην απεργία, προκαλώντας ρήγμα στους κόλπους του κλάδου.
Η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών προβλέπει την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων της χώρας και την παροχή δυνατότητας σε κάθε έναν ελεύθερο επαγγελματία να ανοίξει ένα φαρμακείο, χωρίς να είναι ο ίδιος φαρμακοποιός.
Το ζήτημα αυτό προτάσσεται ως κυρίαρχο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που αφήνει σε δεύτερη μοίρα πλέον το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και της διάθεσής τους εκτός των φαρμακείων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας, τα μέλη του Συλλόγου στην πόλη κρίνουν, ότι στο εξής η διεκδίκηση θα πρέπει να γίνει με τα φαρμακεία ανοιχτά και με άλλους τρόπους, όπως είναι αυτοί σε νομικό επίπεδο.
«Παλαιότερα είχαμε να κάνουμε με απαιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης, ενώ τώρα έχουμε να κάνουμε με απαιτήσεις των θεσμών. Θεωρούμε λοιπόν, ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα νομικά μέσα και επιχειρήματα και όχι με 24ωρες απεργίες, που θυμίζουν συνδικαλιστικές τακτικές της δεκαετίας του ’80.
Το σημείο αιχμής είναι η δυνατότητα να ανοίξουν φαρμακεία και κάποιοι που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά και δεν είναι φαρμακοποιοί. Αυτό ενισχύει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των αλυσίδων που θα επιχειρήσουν να έρθουν και να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Ντούσκας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος
Στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων:
«Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτώντας από το υστέρημά τους τη χρεοκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών. Είναι περίεργο να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, είναι τουλάχιστον ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών, είναι απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».
Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου