Επικαιρότητα

Τα μέτρα πυροδοτούν αντιδράσεις

Off

Την αντίδραση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση της χώρας προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και το πρώτο πακέτο ψήφισης των προαπαιτούμενων που έρχεται σήμερα Τετάρτη στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση.
Η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ είναι η προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων, με το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων να διοργανώνει συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Σε δηλώσεις του ο Γ. Μέρτζος μέλος της διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων τόνισε, ότι οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση δε μπορούν να σηκώσουν και άλλα μεγαλύτερα μάλιστα βάρη από εκείνα που σήκωσαν στις πλάτες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφαρμογή νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο.
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται έως τις 20 Ιουλίου να έχει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού. 
Συμφωνήθηκε η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κ.λπ.
Σε ότι αφορά στην κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στη καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.

Η ΕΛΜΕ
Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προσκαλεί και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της.
Καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει νέα ληστρικά μνημόνια, την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού και την υποθήκευση του μέλλοντός του. Τα νέα μέτρα ισοπεδώνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, προς όφελος των δανειστών και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Προεικονίζουν  αρμαγεδώνα στην παιδεία την υγεία την ασφάλιση τη σύνταξη, με νέες μειώσεις μισθών, απολύσεις, μηδενικούς διορισμούς, αξιολόγηση, κατάργηση όλων των κατακτήσεων των τελευταίων μηνών στο όνομα της αναστολής των «μονομερών ενεργειών» και χτύπημα των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στέλνουν τη μόρφωση των παιδιών του λαού στον Καιάδα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ. 

Κατά της κυβέρνησης
 το ΜΕΤΑ
Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής τονίζει πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα και καμιά λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, αφού ούτε οι προεκλογικές της εξαγγελίες, ούτε οι προγραμματικές της δεσμεύσεις επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο, όταν ο ελληνικός λαός με το παλλαϊκό και ισχυρό “ΟΧΙ” στους εκβιασμούς και στη λιτότητα απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών, που είναι περίπου ίδιες μ’ αυτές που κατάθεσε η ελληνική κυβέρνηση, και για το λόγο αυτό έτυχαν της υποστήριξης των δυνάμεων του «ΝΑΙ», που αποδοκιμάστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις 5 του Ιούλη. Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση να μη συνομολογήσει σε μια τέτοια συμφωνία, που θα οδηγήσει σε νέα βάσανα και περιπέτειες τον ελληνικό λαό και τον τόπο».

Το Σωματείο Μετάλλου
Στη συγκέντρωση το πρωί στο Εργατικό Κέντρο καλεί τα μέλη του και τους πολίτες το Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων που κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για πρωτοφανή πολιτική εκτέλεση του ΟΧΙ που αποφάσισε και επέλεξε ο ελληνικός λαός πριν από δέκα ημέρες στο δημοψήφισμα.

Κριτική στο Εργατικό
Με δήλωσή της στο μεταξύ η Βούλα Συνδεβέλη, μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης του ΕΚΙ να μην προκηρύξει πανγιαννιώτικη απεργία, ενώ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αρνείται να συγκαλέσει και διοικητικό συμβούλιο.
«Και όσον αφορά τις δυνάμεις τις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ κατανοούμε απόλυτα την στάση τους, μια ζωή συνοδοιπόροι  των μνημονιακών δυνάμεων ήταν και είναι.   Το ΠΑΜΕ γιατί αρνείται να γίνει πράξη η απόφαση;   Γιατί αρνείται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο; Γιατί αρνείται να γίνουν γενικές συνελεύσεις στους τόπους εργασίας; 
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενάντια σε όλα τα μνημόνια και όλες τις μνημονιακές δυνάμεις», αναφέρεται στη δήλωση της κας Συνδρεβέλη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου