Επικαιρότητα

Η ώρα των αποφάσεων για το παλιό Πανεπιστήμιο

Off

Μπορεί η εγκατάλειψη του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου να μετριέται με δεκαετίες πια, η διαδικασία για την αξιοποίησή του όμως είναι πολύ πιο σύντομη.

Ένα κρίσιμο βήμα αυτής της διαδικασίας, όσο κι αν έχει έναν διοικητικό χαρακτήρα, ανακοινώθηκε την Πέμπτη και είναι η παραχώρηση του χώρου από την ΕΤΑΔ στην οποία είχε περάσει η διαχείρισή του, στον Δήμο Ιωαννιτών που ζήτησε να τον αξιοποιήσει, αρχικά με γνώμονα τις ανάγκες του για ένα νέο δημαρχείο.

Από εδώ και πέρα είναι θέμα του Δήμου και της πόλης να αξιοποιήσουν με ανάπλαση τον χώρο, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, κάτι που προφανώς θα προκύψει και από τη σχετική μελέτη, η οποία και θα κληθεί να δείξει και πόσες δυνατότητες έχει το κτίριο να φιλοξενήσει το νέο δημαρχείο και την κάλυψη όλων των δημοτικών υπηρεσιών ή να καταλήξει σε άλλες εναλλακτικές επιλογές. 

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ έχει προαναγγείλει επίσης διάλογο με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και τοπικούς φορείς, οπότε είναι βέβαιο ότι θα εξεταστούν κι άλλες προτάσεις, ενώ όπως είναι γνωστό έχει κατατεθεί και ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία κέντρου πολιτισμού και μοντέρνας τέχνης, καθώς και προτάσεις για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και λειτουργία μουσειακών χώρων. 

Αλλά αυτά αφορούν το μέλλον, το οποίο πάντως δεν μπορεί να απέχει πολύ αφού σύντομα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

 

Ο Δήμος

Σε αυτή τη φάση ο Δήμος Ιωαννιτών εύλογα εκφράζει την ικανοποίησή του για την ευτυχή κατάληξη της διεκδίκησης.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Οκτώ μήνες μετά την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, η ΕΤΑΔ και μέσα από συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε την διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Το κτίριο για επόμενα σαράντα χρόνια (20+20) και με το συμβολικό τίμημα των πεντακοσίων ευρώ το μήνα για τα πρώτα έξι έτη και των χιλίων ευρώ για τα επόμενα παραχωρείται στο Δήμο Ιωαννιτών.

Πρόκειται για μία καθοριστική απόφαση που αφενός θα επιτρέψει να ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο της πόλης και αφετέρου θα δώσει λύσεις σε στεγαστικά προβλήματα».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με δήλωσή του αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας στον οποίο θέσαμε το αίτημα της παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο. Είχα την δυνατότητα να το συζητήσω και πάλι μαζί του στην συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο όπου δημόσια τότε έκανε γνωστή την πρόθεση παραχώρησης. Χρειάστηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες μας και συνεχής συνεργασία με την ΕΤΑΔ ώστε να έχουμε την οριστική της απόφαση. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας Στέφανου Βλαστού τον οποίο επίσης ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστούμε επίσης όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ και τον Ηπειρώτη πρόεδρό της Αντώνη Μπέζα. 

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα για την σημαντική της συμβολή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Το παλιό πανεπιστήμιο θέλουμε να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής για τα Γιάννενα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους τους φορείς της πόλης και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που θα βάλουν τέλος στην φθορά του χρόνου και θα αποδώσουν στην πόλη ένα κτίριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός, ένα κομμάτι της ιστορίας της αλλά και όλα όσα θα συμβολίζουν το μέλλον της». 

 

Η παράταξη Τ. Καλογιάννη

Από τη μεριά της η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη, «χαιρετίζει την ευτυχή για την πόλη κατάληξη της διεκδίκησης τμήματος του παλιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη». Όπως αναφέρει:

«Ένα κτιριακό «φάντασμα» σε μια από τις εισόδους της πόλης, το οποίο όχι μόνο δεν περιποιούσε τιμή στις τοπικές αρχές αλλά ήταν και στίγμα για την ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδρύματος που είναι συνδεμένο απόλυτα με την ταυτότητα της πόλης και του Δήμου μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες από την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, με χειρισμούς της τότε αντιπεριφερειάρχου και επικεφαλής της παράταξής μας κ. Τατιάνας Καλογιάννη, να περιέλθει το ακίνητο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Οι λόγοι που δεν προχώρησε αυτός ο σχεδιασμός δεν έχουν πια καμιά σημασία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια προς το Δήμαρχο Ιωαννίνων και προς όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια και οφείλουμε από ένα μεγάλο «ευχαριστώ» τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική βούληση που επέδειξε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της περιοχής μας, όσο και στον Ηπειρώτη Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Αντώνη Μπέζα, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2020 εργάστηκε μεθοδικά και σιωπηρά για την ικανοποίηση της διεκδίκησης των Ιωαννίνων». Και προσθέτει η παράταξη:

«Μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ωστόσο, θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξηγήσει στους δημότες κατά πόσο οι χειρισμοί του Δημάρχου δεσμεύουν το παραχωρούμενο κτίριο για έναν και αποκλειστικό σκοπό, αυτόν της δημιουργίας διοικητηρίου του Δήμου Ιωαννιτών και της στέγασης των υπηρεσιών του, όπως από το 2019 αιτήθηκε με επιστολή του προς την ΕΤΑΔ ΑΕ ο κ. Ελισάφ, μιας και το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη χρήση. Οφείλουμε δε άμεσα, να έχουμε ως Δήμος μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου». 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου