Ήπειρος

Θετική υποδοχή για το… ρευστό του ΕΣΠΑ

Off

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες της χώρας την ανακοίνωση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία η εθνική συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, αλλά και της επόμενης, θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με κοινοτικά κονδύλια. 
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε θετικές τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο επανέλαβε ότι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ, θα είναι και η παράταση ενός έτους.
«Οι Περιφέρειες έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του τόπου όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ και πέντε μήνες τα χρήματα που ήταν στη διάθεση του κράτους ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σταμάτησαν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Καταλαβαίνετε ότι το άγχος μας είναι τεράστιο. Ενόψει των νέων δεδομένων, η Ε.Ε. κρίνει πως από τη στιγμή που η χώρα μας δεν διαθέτει χρήματα για άλλες υποχρεώσεις, θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στα ευρωπαϊκά προγράμματα και έτσι μας εξασφαλίζει κατά 100% τη χρηματοδότηση. Αυτό κινείται στη θετική κατεύθυνση. Έχετε δει την προετοιμασία που έχει γίνει εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και ήδη τα πρώτα έργα βγήκαν στον "αέρα" για το νέο Πρόγραμμα 2014-2020. Αν όλα πάνε καλά- γιατί ξέρετε όλοι μας έχουμε ένα τεράστιο σφίξιμο αν θα συνεχίσουμε και πως στο πλαίσιο της Ε.Ε.- αυτά τα βρίσκω πολύ θετικά», τόνισε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως είναι επιτακτική η αναγκαιότητα για να δοθεί η ετήσια παράταση στην ολοκλήρωση των έργων.
«Αυτή  την περίοδο,  ενώ θα έπρεπε να είναι ένα δημιουργικό διάστημα και να 'τρέχουν' τα έργα. έχουν σταματήσει οι πάντες. Μέσα στις άλλες συμφωνίες που θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός- με δεδομένο, ότι στην Ε.Ε. συμμερίζονται και μας δίνουν το 100% της χρηματοδότησης- πρέπει να εξασφαλιστεί και η παράταση ενός χρόνου για το τρέχον ΕΣΠΑ», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της περιφέρειας Ηπείρου για το νέο ΕΣΠΑ.
«Ως Περιφέρεια Ηπείρου είμαστε πανέτοιμοι, αν και το άγχος μας είναι το τι θα γίνει. Γιατί αν δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, για τα οποία έγινε τόση δουλειά από τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς παράγοντες, είναι σαν να είμαστε άχρηστοι να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου