Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 07:05
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

«Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι» στο Ζαγόρι

Off

Το Οικομουσείο Ζαγορίου,  στα Άνω Πεδινά, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής για το έτος 2020 – 2021, προσκαλεί στο μουσειοπαιδαγωγικό περίπατο «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι» το Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Η δράση υλοποιείται με την ευγενή υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και συμπεριλαμβάνει έναν ηχοπερίπατο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα «in situ» πολιτισμικά και φυσικά τοπία του Ζαγορίου. 

Ως αντικείμενο της έρευνας και δράσης του προγράμματος επιλέχθηκαν τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου (Γεφύρι Κόκκορου, Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), εύκολα προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Οι 3D απεικονίσεις της γεωμορφολογίας της διαδρομής και των γεφυριών θα λειτουργήσουν ενισχυτικά, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της αφής, να γίνουν αντιληπτά στα άτομα με προβλήματα όρασης τα μεγάλης κλίμακας μνημεία.

Συγκεκριμένα, στις 10:00 θα ξεκινήσει η πρώτη ερμηνευτική ξενάγηση από το Γεφύρι του Κόκκορου, στην όποια οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν το γεφύρι και στη συνέχεια θα μπορούν να αγγίξουν την 3D απεικόνιση του γεφυριού, ακούγοντας παράλληλα την ιστορία του γεφυριού, καθώς και την ιστορία για την κατασκευή των γεφυριών της Ηπείρου. 

Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα ακολουθήσει ο ηχοπερίπατος, τον οποίο θα διευθύνει ο κ. Καραγεώργος και  στον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και να παρατηρήσουν τους ήχους της φύσης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ερμηνευτικές ξεναγήσεις στα επόμενα δύο γεφύρια (Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), καθώς και ένας μικρός περίπατος, ο οποίος θα συντονιστεί από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έμφαση στη βιοποικιλότητα της περιοχής του Ζαγορίου. Η δράση θα κλείσει με την ξεκούραση των συμμετεχόντων έξω από το νερόμυλο των Κήπων και εννοείται με τη συνοδεία των απαραίτητων φαγητών (τυροπιτάκια, σπανακοτυροπιτάκια, γλυκά του κουταλιού και νερά).

Ειδικότερα οι δύο αυτοί περίπατοι είναι αφιερωμένοι στις Ευρωπαϊκές Ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2021, με τη φετινή θεματική, «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους (Heritage: All Inclusive), που απευθύνεται σε ένα ποικιλόμορφο κοινό διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, ηλικίας, θρησκείας, κοινωνικο-οικονομικής τάξης, φυσικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, διαφορετικής εκπαίδευσης, εμπειριών και προοπτικών.

Το Οικομουσείο Ζαγορίου για την υλοποίηση  αυτού του προγράμματος συνεργάζεται με τους παρακάτω φορείς:

• Την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας που επιμελήθηκε την Φωτογραμμετρική –Φωτορεαλιστική μοντελοποίηση και απεικόνιση των αντιπροσωπευτικών γεφυριών.

•Το Κέντρο Καινοτομίας Fab-Lab Ιωαννίνων που ανέλαβε την τρισδιάστατη εκτύπωση των μακετών των γεφυριών με την τεχνολογία 3D printing.

•Τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου που αναλαμβάνει την ερμηνευτική ξενάγηση σε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας.

•Δημήτρης Καραγεώργος μουσικοσυνθέτης-Ερευνητής-Μέλος της Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για την ασφάλεια όλων, ο εκπαιδευτικός περίπατος θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα με προβλήματα όρασης και 10 συνοδούς. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου