Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 05:34
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Εγκαινιάζεται ο χώρος της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εγκαινιάζει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι τη Δυτική Νεκρόπολη Αμβρακίας, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας με πανελλαδικό ενδιαφέρον. Τα εγκαίνια της θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Δυτική Νεκρόπολη αποτελεί το ένα από τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, της ευημερούσας κορινθιακής αποικίας που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα. Το δυτικό νεκροταφείο εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης και αναπτυσσόταν εκατέρωθεν μνημειακής λεωφόρου έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν τη χρήση του νεκροταφείου από τους αρχαϊκούς έως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.

Με την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Ανάδειξη – Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό Θέατρο» και περιελάμβανε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και απαιτητικές στην εκτέλεσή τους τεχνικές εργασίες, αποδίδεται πλέον στην πόλη της Άρτας ένας ακόμη πολιτιστικός προορισμός, ενταγμένος πλήρως στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης.

 

Έκθεση για 

την Άρτα του 1821

Επιπλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει και την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», που ξεκινάει επίσης την Κυριακή στις 18:00, σε κτήριο της προσφάτως αναστηλωμένης ακρόπολης του Κάστρου Άρτας (Ιτς Καλέ), παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.

Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα. Περιγράφονται οι επικρατούσες πριν από την κήρυξη της Επανάστασης κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, καθώς και τα ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία συνέβαλαν στην αφύπνιση της συνείδησης των Ελλήνων. Σκιαγραφούνται, επίσης, οι σημαντικές προσωπικότητες, που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων με την πολυσχιδή προσωπικότητα και τη στρατιωτική τους ευφυΐα, και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.

Το αφήγημα ενισχύεται από την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων, που ευγενικά παραχώρησε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και ο διακεκριμένος Ηπειρώτης συλλέκτης, Φώτης Ραπακούσης. Πρόκειται για εντυπωσιακά κειμήλια, όπως όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και έργα τέχνης, που ανασυνθέτουν γλαφυρά την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ