Επικαιρότητα

Επίκαιρο πάντα το παράδειγμα των Ευεργετών

Off

Τη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών τίμησαν οι τοπικοί φορείς και ελάχιστοι μαθητές των σχολείων της πόλης, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, σε λιτές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στα Ιωάννινα. 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κων. Τσουβάλα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, και ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Ο κ. Τσουβάλας με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Μετά το Σεπτέμβριο 2019, είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Ήπειρο, στα Γιάννενα για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.  Είναι ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ σήμερα την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην πατρώα, γενέθλια γη. 

Η χαρά μου να βρίσκομαι στην Ήπειρο στα Γιάννενα πάντα είναι μεγάλη.  Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο αυτή την ημέρα αποκτούν μια άλλη διάσταση και σημασία, αφού όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των ευεργετών ήταν Ηπειρώτες . 

Η Ήπειρος αν και φτωχή στο εισόδημα υπήρξε πάντα πλούσια στης καρδιάς το πύρωμα. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη αυτών των σπουδαίων ανθρώπων, όχι μόνο για την τεράστια προσφορά τους, με την οποία, αναμφισβήτητα, συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του έθνους και του τόπου, αλλά ίσως κυρίως για το κίνητρο αυτής της προσφοράς, που δεν ήταν άλλο από την αγάπη τους για την Πατρίδα. 

Η ευεργεσία προς την πατρίδα, η εθνική ευεργεσία είναι χαρακτηριστικό των ελευθερόφρονων ανθρώπων, πολιτών. 

Πρόκειται για το ίδιο κίνητρο, που πριν από 200 χρόνια, ώθησε το γένος μας στην έναρξη της επαναστάσεως του 1821.  Η αγάπη. Για την ελευθερία της πατρίδας. Την εθνική ανεξαρτησία. Την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη». Για τη σημασία του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Ευεργετών και το παράδειγμά τους μίλησαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Παιδείας Ιωάν. Αϊβατίδης.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου