Χωρίς κατηγορία

Μνημείο ενότητας για δεύτερη φορά

Off

Με μια λιτή τελετή στον χώρο του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο πλέον στέκει όρθιο, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που εκπροσωπεί στην χώρα μας την «Europa Nostra» βράβευσε τους συντελεστές για το έργο πρότυπης αποκατάστασης.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, παρέλαβε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

«Είμαστε εδώ, για να αποδώσουμε εύσημα στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο. Το βραβείο αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές, στα υπουργεία, τους επιστήμονες, την αυτοδιοίκηση…», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη που μίλησε για τη σημασία του έργου, αλλά έδωσε και το ιστορικό της κατάρρευσης ενώ στάθηκε στην ιστορική σημασία της αποκατάστασης του γεφυριού.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στον σύντομο χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν ενώ επανέλαβε ότι «όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα».

Ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε στο ιστορικό, αλλά και στα όσα ακολούθησαν δίνοντας έτσι την συνοπτική εικόνα όλων όσων έπρεπε να γίνουν αλλά και των εμποδίων που έπρεπε να ξεπεραστούν.

Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές πρότεινε την δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου, προκειμένου να αναδειχθούν τα πεσμένα κομμάτια από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Στο ίδιο πλαίσιο και η ομιλία του τότε προέδρου του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου Χρήστου Παπαβρανούση που και εκείνος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν ώστε το γεφύρι της Πλάκας να ορθωθεί ξανά για να ενώσει τις δυο πλευρές.

Το βραβείο

Με την συνοδεία μουσικών έγινε η παράδοση της τιμητικής πλακέτας στην υπουργό Λίνα Μενδώνη από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά, από την εκπρόσωπο της ΕΛΛΕΤ στην Europa Nostra Αλεξάνδρα Προκοπίου και από τη γενική γραμματέα της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović.

Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση στο γεφύρι από τον Μανώλη Κορρέ, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής και ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου