Χωρίς κατηγορία

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ Κυρίαρχο ζητούμενο η «ασφάλεια δικαίου»

Off

Η «ασφάλεια δικαίου» είναι ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του νομικού κόσμου της χώρας, που μέσα σε διάστημα δύο περίπου ετών, καλείται να εκφράσει την άποψή του, επί νέων τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το ζήτημα των ανθρωποκτονιών, λόγω της έξαρσης των γυναικοκτονιών και η εξέταση του αιτήματος για διαχωρισμό των δύο εγκλημάτων, απασχόλησαν μεταξύ άλλων το διήμερο συνέδριο των ποινικολόγων και των μαχόμενων δικηγόρων, που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στην πόλη των Ιωαννίνων.

Μιλώντας στο συνέδριο, αλλά και σε δηλώσεις που έκανε στο ITV, ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και δη για τις ποινές επί των  ανθρωποκτονιών ή για την αύξηση του ορίου έκτισης της ισόβιας ποινής από τα 16 στα 18 χρόνια.

«Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης του ορίου, γιατί θεωρούμε, ότι εάν κάποιος δεν έχει σωφρονιστεί με τα 16 χρόνια κάθειρξης δεν θα σωφρονιστεί ούτε με τα 18 που προτείνονται. Η αυστηροποίηση των ποινών μπορεί να είναι κοινωνικά αποδεκτή όμως δε μπορεί αυτό να είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Να συζητήσουμε για μεγαλύτερες ποινές για κάποια αδικήματα, αλλά η δικαιοσύνη δε γίνεται να απονέμεται με βάση το τι απασχολεί την επικαιρότητα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόβλημα δημιουργούν οι πολλές αλλαγές στις διατάξεις ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας που υπήρχε μεγάλο διάστημα αναστολής.

Για το συνέδριο μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου, τονίζοντας τόσο την σημασία των εργασιών για τον νομικό κόσμο όσο και για την ίδια την πόλη που δέχτηκε μέσα στο διήμερο πλήθος επισκεπτών από όλη την χώρα. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν δύο σημαντικοί Ηπειρώτες νομικοί, ο Αντώνης Φούσας και ο Δημήτρης Τσοβόλας αντίστοιχα.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου