Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 03:08
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Σε λειτουργία η πλατφόρμα «edupass.gov.gr»

Off

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα edupass.gov.gr, το νέο εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε πρώτη φάση το edupass.gov.gr ενεργοποιείται για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) και ειδικότερα αφορά σε εκείνα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές ή επισκέπτες που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία) που επιθυμούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα πρόσωπα αυτά θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα ακολουθούν δύο βήματα: αρχικά θα δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους του ΑΕΙ και κατόπιν θα αιτούνται την καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική θυρίδα του ΑΕΙ, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι επιθυμούν τα στοιχεία τους (εμβολιασμού, νόσησης, rapid test, PCR test) να προωθούνται αυτομάτως από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στο σύστημα edupass.gov.gr.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test) για τη συμμετοχή του προσώπου στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα. Το αποτέλεσμα του ελέγχου καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική θυρίδα της γραμματείας του αντίστοιχου τμήματος ΑΕΙ με μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) επιτρεπτή παρουσία, (β) μη επιτρεπτή παρουσία, (γ) άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η λειτουργία της πλατφόρμας θα επεκταθεί και στις δημόσιες σχολικές μονάδες. Η συγκεκριμένη επέκταση του edupass.gov.gr θα ενεργοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία ηλεκτρονικών θυρίδων στο gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες της χώρας, οπότε και θα αποσταλούν σχετικές οδηγίες.

Μέχρι τότε οι μαθητές και οι γονείς τους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα self-testing.gov.gr προκειμένου να εκδώσουν τη «Σχολική κάρτα για COVID-19» για να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το πρωτόκολλο έχει σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και την προάσπιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αν ο/η φοιτητής/τρια ή μέλος του διδακτικού προσωπικού δεν αισθάνεται καλά, παρουσιάζοντας συμπτώματα συμβατά με την COVID-19, ή έχει ερωτήσεις σχετικά με την ατομική του/της υγεία, συστήνεται να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του/της ή το ΕΚΑΒ ή το εφημερεύον νοσοκομείο.

Ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της διασποράς εντός του Ιδρύματος είναι η πολιτική αποχής από τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες όταν κάποιος/α δεν αισθάνεται καλά («stay home when unwell» policy). Εάν έχει προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ή εν γένει ακαδημαϊκές δραστηριότητες με φυσική παρουσία, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του σε αυτές για όσο χρόνο διαρκούν τα συμπτώματα.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου