Πολιτικό Ρεπορτάζ

Επιχείρηση μείωσης της έντασης

Off

Μπορεί να μοιάζει ότι έχουν πέσει κάπως οι τόνοι, μετά και την ψήφιση των πρώτων μέτρων στη Βουλή, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα επίπεδα του καύσωνα των ημερών.

Μετά τον ανασχηματισμό, μέριμνα της κυβέρνησης είναι από τη μία να προχωρήσει τα βήματα της συμφωνίας, και από την άλλη να μειώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή αύριο, έχει το όριο των 120 βουλευτών της κυβερνητικής συμμαχίας και ήδη φαίνεται ότι γίνονται κινήσεις αποσυμπίεσης.

Χτες έγινε γνωστό, ότι στα προαπαιτούμενα μέτρα της Τετάρτης δεν περιλαμβάνονταν τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Η ίδια πηγή, τέλος, διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να είναι στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Αυτό το γεγονός, μειώνει τον πονοκέφαλο της κυβέρνησης αφού τα μέτρα ειδικά για τους αγρότες έβρισκαν αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση. Έτσι, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο και απομειώνει την ένταση.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη

 

Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέφερε η νέα εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ.

«Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δυο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες, εφόσον αυτό συνεχιστεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νομίζω, συνέχισε, ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα.

«Ωστόσο ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί» υποστήριξε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.

Για την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους – τουλάχιστον αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία».

 

Απολύσεις

«Δεν θα απολυθεί κανένας στο δημόσιο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως είπε, «είμαστε περήφανοι που επαναπροσλήφθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στο δημόσιο, που είχαν μπει στο θυσιαστήριο».

Επίσης, ο κ. Βούτσης είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απέδειξαν ότι είναι λειτουργοί, καθώς αντιμετώπισαν με σθένος και το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών και τις 76 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνέχισαν να λειτουργούν και τα νοσοκομεία κανονικά με τον μισό προϋπολογισμό τους, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναδάκης τόνισε ότι «αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, που είναι το έμψυχο υλικό του δημοσίου, πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς παραμένει αναξιοποίητο λόγω γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και ανορθολογικού σχεδιασμού».

 

Πληρώσαμε

 

Σε ανακοίνωση ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ προχώρησε χτες Δευτέρα ο διευθυντής επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το ΔΝΤ, που ισοδυναμούν με 1,6 δισεκατομμύρια SDR ή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμη προς το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ράις.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου