Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 01:30
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

Προσφυγή της Περιφέρειας, προανήγγειλε ο Αλ. Καχριμάνης

Off

Ακόμη περισσότερο περιπλέκεται το κουβάρι στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΔΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ, για δεύτερη φορά μάλιστα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ενώ έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από την ακύρωση της απόφασης χωρίς καμία (μέχρι χθες) επίσημη τοποθέτηση του Συνδέσμου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ερωτηθείς για το πώς μπορεί να ξεμπλέξει το κουβάρι, είπε αρχικά πως αν θέλουν (σ.σ η διοίκηση του Συνδέσμου) το θέμα μπορεί να λυθεί σε πέντε λεπτά, τροποποιώντας τους «επίμαχους» όρους του διαγωνισμού.

Σε δεύτερο ερώτημα όμως της «Ε» και του ITV, για το ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε μεν το διαγωνισμό εξετάζοντας όμως τη νομιμότητα της απόφασης και τις ενστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ και όχι τους όρους που έθεσε στο δημόσιο διάλογο η περιφερειακή αρχή, ο Αλ. Καχριμάνης έδωσε την «είδηση» της ημέρας.

Προανήγγειλε έτσι, αρχικά, ενημέρωση της Αποκεντρωμένης σχετικά με τους όρους αυτούς και αν δεν τροποποιηθεί ο διαγωνισμός, η περιφέρεια θα προσφύγει, για τους όρους του διαγωνισμού.

«Δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε στους όρους που βάζουμε, να μην έχουν ταύτιση με τους όρους με τους οποίους συγχρηματοδοτηθήκαμε από την Ευρώπη», εξήγησε και συνέχισε:

«Μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα είναι μια προίκα τρόπον τινά που δίνει ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης στον πρώτο. Και το λέω αυτό μετά γνώσεως ότι είμαστε μια περιφέρεια που έχει κάνει τα περισσότερα στον τομέα αυτό, ενώ σε άλλες περιφέρειες δεν έχουν καν ξεκινήσει οι δημοπρασίες για τους ΣΜΑ. Μέχρι σήμερα με την πρωτοπορία της περιφέρειας, η Ήπειρος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τα απορρίμματα. Εγώ θέλω να προχωρήσει σωστά το έργο από ’δω και πέρα. Μέχρι τώρα, δεν έχω στείλει τους όρους της σύμβασης του εξοπλισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κάνει έλεγχο των αποφάσεων. Αυτοί όμως οι όροι είναι δεσμευτικοί και για μας και για τον ΦΟΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη, διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς».

Κίνδυνος απένταξης

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση της διακήρυξης για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, τόνισε ότι από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του εξοπλισμού, προκύπτει δεσμευτική υποχρέωσή του να τους λειτουργήσει ο ίδιος για έξι μήνες και παράλληλα να εκπαιδεύσει το προσωπικό  που θα υποδειχθεί από το Φορέα. «Ό,τι κατασκευαστικό έπρεπε να γίνει για να μπουν τα μηχανήματα, εμείς το ετοιμάσαμε. Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν παράμετροι και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διακήρυξη για τη δοκιμαστική τους λειτουργία. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τους όρους της σύμβασης γιατί διαφορετικά θα είμαστε εκτεθειμένοι στους ελέγχους που θα γίνουν από την ΕΔΕΛ και αν απενταχθεί το έργο, τότε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες», πρόσθεσε.

Παράταση για τον ΣΜΑ Πρέβεζας

Νωρίτερα χθες στη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πρέβεζας μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, με τον Αλ. Καχριμάνη, να υποστηρίζει πως πρόκειται για έργο που έχει αναλάβει να το διαμορφώσει και να το ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τώρα το δημοπράτησε.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η περιφέρεια – μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί – τις έχει εκπληρώσει.

Όσον αφορά το ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη ανέφερε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και οι εργασίες που πρόκειται να εκτελέσει η περιφέρεια αφορούν μικρές βελτιώσεις του δρόμου πρόσβασης προκειμένου να αποτραπούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου