Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ένα ακόμα τεστ επιβίωσης

Off

Από Συμπληγάδες, τόσο κυβερνητικές, όσο και εσωκομματικές καλείται να περάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από σήμερα με τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διαφοροποιήσεις 39 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο πρώτο πακέτο μέτρων την περασμένη εβδομάδα, τραυμάτισαν το συλλογικό αίσθημα του κόμματος, πλήγωσαν την κυβέρνηση και οδήγησαν άμεσα στην απόφαση ενός μικρού, αλλά συμβολικού σε επίπεδο προσώπων, ανασχηματισμού.

Το σημερινό θα είναι ένα δεύτερο κρας τεστ και μάλιστα όχι τόσο για τους βουλευτές που ανήκουν στην ιδεολογική τάση της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά για εκείνους που προέρχονται και ανήκουν στην ομάδα των «53», οι οποίοι ψήφισαν «παρών» την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της συμφωνίας είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον και στον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ο έντονος προβληματισμός και για το πώς η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία, αποτυπώνεται και στην αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, στην οποία προχώρησε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χαρακτηρίζεται σκληρή, άδικη και επώδυνη, ενώ ο συντονιστής της ΝΕ Κ. Βενέτης, προχώρησε ακόμη πιο μακριά λέγοντας ότι «…είναι και μάλλον μη εφαρμόσιμη, ως κοινωνικά και οικονομικά άδικη».

Σε δηλώσεις του στο ITV ο κ. Βενέτης είπε πως το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ίσως απέτυχε στην πράξη, αφού η «Ευρώπη των λαών ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχθεί τη διέξοδο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ίσως υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες μας και ίσως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, που είναι οι εταίροι, αλλά στην πραγματικότητα είναι αντίπαλοί μας», τόνισε ο κ. Βενέτης.

 

Συζήτηση για εναλλακτικές

Όσον αφορά στη συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι μια δύσκολη και άδικη για τη χώρα συμφωνία, η οποία αποτρέπει μεν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί εφ’ όσον περιέχει υφεσιακά στοιχεία και σκληρά μέτρα.

Ο κ. Βενέτης σημείωσε, ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα  προσπαθήσει και με αντισταθμιστικά μέτρα που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, να αντιπαλέψει τις επιπτώσεις της καταιγίδας των μέτρων που απαιτούν οι εταίροι.

«Παρά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα, η κοινωνία αποδεικνύεται, ότι δε θέλει το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς και γι’ αυτό εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα», σημείωσε ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων για να προσθέσει πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν την απαίτηση για τη συζήτηση και άλλων εναλλακτικών προτάσεων.

«Η ΝΕ θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση και ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη του λαού σε μια δύσκολη περίοδο.

Η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά πρέπει να στηριχθεί, να αποτελέσει ανάχωμα στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται ο λαός  από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επικρατούν τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς και να δημιουργήσει προϋποθέσεις πάλης του λαού από καλύτερες θέσεις βγάζοντας από τη μέση εκβιαστικά  διλήμματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δεν είναι ώρα για εκκαθαρίσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο πιθανό ή απαραίτητο είναι να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαγραφές των κυβερνητικών στελεχών που δε στηρίζουν τα μέτρα στη Βουλή, ο κ. Βενέτης, τόνισε πως δεν είναι ώρα για εκκαθαρίσεις και πως όλα θα πρέπει να συζητηθούν είτε σε ένα έκτακτο ή σε ένα διαρκές συνέδριο.

«Σε αυτό επιβάλλεται, οι πάντες, οι τάσεις και τα ιδεολογικά ρεύματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, γιατί μέχρι σήμερα ακούμε διάφορα για σχέδιο Β, C, D, αλλά στην πράξη δεν είδαμε καμία άλλη εναλλακτική», σημείωσε ο κ. Βενέτης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Το βέβαιο είναι, ότι όταν οδηγηθούμε σε εκλογές από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι συνθήκες τις οποίες υποσχεθήκαμε στο λαό, θα έχουμε διαφορετικούς στόχους από αυτούς που είχαμε και πιστεύαμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Ιανουάριο του 2015».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΠΟΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου