Πολιτισμός

Η φιλοσοφία ως «τέχνη του βίου»

Off

Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – βιβλιοπαρουσιάσεων, στρογγυλών τραπεζιών, ομιλιών – γύρω από δύο κεντρικούς θεματικές άξονες: «Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου» και «Ποιος είναι πολίτης σήμερα;».

Οι εκδηλώσεις του Τμήματος  Φιλοσοφίας, το οποίο ξεκίνησε την εκπαιδευτική του λειτουργία ως αμιγές φιλοσοφικό Τμήμα το Σεπτέμβριο 2019, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάδειξης της ιδιαίτερης θέσης της φιλοσοφίας στο δημόσιο βίο και στην πνευματική ζωή της πόλης, ανάμεσα σε άλλα, και ως απάντηση στις συνθήκες ιδιώτευσης και «κοινωνικής απόστασης», που φαίνεται να ενθαρρύνει η συγκυρία της πανδημίας.

Στη συνέχεια μιας ακαδημαϊκής παράδοσης 35 και πλέον ετών του Τομέα Φιλοσοφίας του τέως Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, η οποία θέλει το φιλοσοφικό στοχασμό κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της, οι διδάσκοντες του Τμήματος Φιλοσοφίας – καθηγητές φιλοσοφίας και παιδαγωγικής – αλλά και καθηγητές φιλοσοφίας από άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας θα φέρουν διαχρονικά ερωτήματα στο φως πρόσφατων εκδόσεων.

Η πρώτη από τον κύκλο εκδηλώσεων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., έχει ως θέμα την ευτυχία «Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα;». Ακολουθούν έως τα Χριστούγεννα δύο ακόμη εκδηλώσεις με θέμα τα πάθη («Τα πάθη: δύναμη ή αδυναμία) και τη σχέση εαυτού και άλλου («Ο άλλος: η φιλοσοφία απέναντι στο πρόβλημα της διυποκειμενικότητας»).

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων με τη γενική θεματική «Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου» θα ολοκληρωθεί με την προβληματική της ηθικής αυτονομίας και των ορίων της («Είμαστε αυτόνομοι ή αθεράπευτα τρωτοί;») αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονες μορφές ηθικού στοχασμού θέτουν σε αμφισβήτηση το πρωτείο αυτονομίας προβάλλοντας εναλλακτικές ηθικές προτάσεις.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου, Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018).

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου