Επικαιρότητα

Επανήλθε η σύμβαση για τις πολιτιστικές διαδρομές

Off

Στο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου μετά από πολλούς μήνες, ταυτόχρονα όμως δόθηκε η δυνατότητα και της τηλεδιάσκεψης σε όσους δεν ήταν εφικτό να παρευρεθούν, αν και υπήρξαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση είχε η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με κυρίαρχο το θέμα την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για το έργο των θρησκευτικών και πολιτιστικών διαδρομών.

Ο κ. Ελισάφ στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε, ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι σημαντικό ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου, αντίθετα, ο δήμος Ιωαννιτών εξυπηρετείται κιόλας από την αλλαγή, αφού ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης της μελέτης προβλέπεται πλέον στο τέλος του 2022 και όχι στο τέλος του 2023, όπως ήταν αρχικά.

Ο κ. Μπέγκας από την πλευρά του, τόνισε, ότι οι απαντήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση πειστικές και πως 15 μήνες μετά την ανακοίνωση του έργου, με τυμπανοκρουσίες, όλα βρίσκονται στο σκοτάδι.

«Η τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή δεν περιγράφει το φυσικό αντικείμενο του έργου, ενώ δεν κάνει λόγο για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δύο μόνο βασικά σημεία από τα πολλά τα οποία τροποποιήθηκαν από την αρχική προγραμματική σύμβαση και χρήζουν εξηγήσεων», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση της κας Καλογιάννη για το θέμα.

Προβληματισμός για τον

«Τρίτση» και την ακρίβεια

Τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» εκφράζοντας την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις από τον υπουργό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εξέφρασε ο κ. Ελισάφ, με την κα Καλογιάννη να τονίζει πως οι 350 εντάξεις προτάσεων μέχρι σήμερα, έχουν καλύψει οριακά τον προϋπολογισμό των 500 εκ. ευρώ που ήταν αρχικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Ο Βλ. Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ζήτησε από τη δημ. αρχή να συζητήσει το μείζον ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα επιβαρύνει τη λειτουργία υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του δήμου, επομένως αναπόφευκτα και τον προϋπολογισμό των δημοτών, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, πως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναμένονται ανακοινώσεις του υπουργείου σχετικά με τα μέτρα που ισχύσουν για τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Παρεμβάσεις στα σχολεία

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία μετά τις καταλήψεις, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το βήμα που γίνεται με τη διαδικασία σύνδεσης των σχολείων με το δίκτυο αποχέτευσης.

Επιμέρους συζήτηση

για θέματα της ΔΕΥΑΙ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα με την υποστελέχωση της επιχείρησης, αφού ειδικά μετά την απόφαση του Εφετείου για το μισθολόγιο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτήσεις αποχώρησης προς συνταξιοδότηση από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ. Σημείωσε πάντως, πως είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας.

Η Τατ. Καλογιάννη στην αρχική της τοποθέτηση ζήτησε εξηγήσεις και ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΙ για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση μίας βλάβης στο δίκτυο διανομής μετά τη δεξαμενή που τροφοδοτεί την Κόντσικα, που έχει συμπληρώσει δύο μήνες από την έναρξή της.

Τέλος, ο Χρ. Πατσούρας ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα για το αίτημα του αναδόχου στο έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, να κοστολογηθεί εκτός της σύμβασης ένα επιπλέον έργο με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου