Επικαιρότητα

«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη, για να δουν ποιοι είναι διαπλεκόμενοι…»

Off

Υπεραμύνθηκε των ενεργειών και της απόφασης με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τους ΣΜΑ, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση με οξείς χαρακτηρισμούς για το Δ.Σ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης που κατηγορήθηκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ πριν από δέκα ημέρες για την εν λόγω απόφαση πως βασίστηκε ή υπαγορεύτηκε από πολιτικά και όχι νομικά κίνητρα, έλυσε τη σιωπή του και μίλησε στο ITV επιστρέφοντας τους χαρακτηρισμούς και τους υπαινιγμούς.

«Όλοι αυτοί που εκφράστηκαν με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να δουν πόσο διαπλεκόμενοι είναι οι ίδιοι και όχι η Αποκεντρωμένη και η νομιμότητα, που είναι υποχρεωμένη να ελέγχει», σημείωσε αρχικά.

Ο κ. Μιχελάκης ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον όρο που κρίθηκε με την απόφαση ως προδήλως καταχρηστικός και για τους λόγους που ο ίδιος όρος δεν είχε προκαλέσει ακύρωση προηγούμενων διαγωνισμών. Έτσι, ανέλαβε την ευθύνη για το λάθος όπως είπε της υπηρεσίας, που δεν εντόπισε τον συγκεκριμένο όρο και στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά και σε έναν ακόμη, κάτι όμως που έγινε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τους ΣΜΑ.

«Υπήρχε πράγματι ο όρος για το 200% του ετήσιου τζίρου και σε προηγούμενο διαγωνισμό, που κακώς δεν είχε εντοπιστεί και δεν ακυρώθηκε. Υπήρχε ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση μία διαφορετική διατύπωση από την προηγούμενη και ήταν διατυπωμένη με αριθμητικούς δείκτες, επομένως εντοπίστηκε πιο εύκολα. Προφανώς πρόκειται για έναν καταχρηστικό όρο που οδηγεί σε φωτογραφική διάταξη, μειώνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων στον διαγωνισμό», πρόσθεσε.

Νόμιμος και αυτονόητος

ο έλεγχος

Σε ένα άλλο πεδίο κριτικής που δέχθηκε η Αποκεντρωμένη και ο ίδιος για το εάν έπρεπε να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας ή όχι ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως αυτό που έγινε ήταν έλεγχος νομιμότητας. «Εμείς ελέγξαμε τη νομιμότητα, μετά και το υπόμνημα – καταγγελία που λάβαμε λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αυτό το στάδιο.

Ενδεχομένως, λόγω του ποσού του διαγωνισμού να βρισκόταν το λάθος και στον αυτεπάγγελτο έλεγχο. Όταν γίνεται ένα υπόμνημα ή μία καταγγελία επί παράνομης διατύπωσης, ο έλεγχος νομιμότητας είναι υποχρεωτικός. Δεν ακυρώθηκε συλλήβδην ο διαγωνισμός, αλλά διορθώθηκε το συγκεκριμένο σημείο που είναι προδήλως παράνομο.

Αν θεωρούσαν ωστόσο, ότι έχουν δίκιο και πως είναι λάθος η απόφαση, γιατί δεν προσέφυγαν στην Επιτροπή του 152 ώστε να καταπέσει εκεί η απόφαση;», αναρωτήθηκε.

Υπόμνημα της

Περιφέρειας Ηπείρου

Καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης και ερωτηθείς σχετικά με το εάν έχει ασκηθεί παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου τόνισε πως υπάρχει ήδη ένα έγγραφο υπόμνημα και ενημέρωσε πως θα ακολουθήσει αναλυτικότερο.

Η νέα απόφαση του ΦΟΔΣΑ δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί και μόλις αυτό θα γίνει θα εξεταστεί, όπως και πιθανόν άλλα υπομνήματα ή αντιρρήσεις.

«Δυστυχώς, κατάφεραν οι αρμόδιοι φορείς μία πρωτοπορία που επιτεύχθηκε στην Ήπειρο στη διαχείριση των απορριμμάτων να την καταντήσουν ένα προβληματικό στοιχείο. Καλύτερα να προσπαθήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αφήσουν στην άκρη την Αποκεντρωμένη που ελέγχει τη νομιμότητα.

Εμείς είμαστε ο αδύναμος κρίκος και ο εύκολος στόχος για όλους.

Η λειτουργία του εργοστασίου και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρωτοποριακό έργο, όμως το να μην λειτουργεί 15 χρόνια μετά δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ