Επικαιρότητα

«Οδηγός» η καλή συνεργασία

Off

Επικαιροποιήθηκε ο τρόπος της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, στον δήμο Ζίτσας.

Το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Κοινό συμπέρασμα πέρα από την καλή διάθεση του συνόλου των εκπροσώπων που τοποθετήθηκαν είναι πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τις καιρικές συνθήκες, αυτό αποδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι και εκτιμάται πως το ίδιο θα γίνει και το χειμώνα.

Έτσι, ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει για τους φορείς και τις υπηρεσίες που καλούνται να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το χειρότερο σενάριο.

Και αν στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού θεωρείται η πλέον επιτυχημένη πανελλαδικά, η ανησυχία εντοπίζεται στα πλημμυρικά φαινόμενα και στο πως θα ανταποκριθούν οι βασικές υποδομές.

Τόσο ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλ. Βότσικας, όσο και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο Δημ. Μαυρογιώργος επισήμαναν την αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας, σε προληπτικό επίπεδο από την αρχική κιόλας ενημέρωση για την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

«Η συνεργασία και συνέργεια πάντοτε φέρνει θετικά αποτελέσματα και αυτό το απέδειξε η θερινή περίοδος που αν και ήταν δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως και για τη χειμερινή περίοδο οι εργασίες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων έγιναν οργανωμένα από τον ΤΟΕΒ, την περιφέρεια και τον δήμο.

«Έχω εμπιστοσύνη στον δήμο Ζίτσας, καθώς η εμπειρία του δημάρχου έχει αποδειχθεί πολύτιμη στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων» ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

Υπηρεσίες και εθελοντές

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, της Αστυνομίας και εθελοντικών ομάδων.

Ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Κων/νος Τσιώπος, έκανε αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου εξήρε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο τονίζοντας πως «αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη τη χώρα» και στάθηκε στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις συνέπειες και τα μέτρα προφύλαξης από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης τόνισε πως «η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει αποδείξει πως η έγκαιρη ενημέρωση καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Αλέξανδρος Ράπτης, η Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων, Αθηνά Λεύκα και ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Ιωάννης Μπισέλας.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και η αναπληρώτρια πολιτικής προστασίας, δημοτική σύμβουλος, Γιαννούλα Γεωργούλη.

Νέα οχήματα στους δήμους

Στα αξιοσημείωτα, οι δυο παρατηρήσεις του κ. Μαυρογιώργου αφενός μεν για την μικρή συμμετοχή εθελοντικών συλλόγων και αφετέρου για την παράδοση εντός των ημερών στους δήμους των οχημάτων 4Χ4 τα οποία προμηθεύθηκε η Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο για την ενίσχυση των μέσων που διαθέτουν οι δήμοι.

«Οφείλω να επαινέσω τους εκπροσώπους των εθελοντικών συλλόγων και ομάδων που παρευρίσκονται. Έμειναν λίγοι αλλά καλοί. Είχαμε πολλούς στο παρελθόν όταν δινόταν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, όμως όταν αυτές σταμάτησαν, οι περισσότεροι λάκισαν», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ