Επικαιρότητα

Ένα καλό παράδειγμα για την υποδοχή προσφύγων

Off

Ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και σταδιακής ένταξης και ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία, αποτελεί η πόλη των Ιωαννίνων και ο δήμος Ιωαννιτών, για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μπαίνοντας πλέον σε μία περίοδο όπου οι προσφυγικές ροές από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, επίγεια και θαλάσσια αντίστοιχα, έχουν μειωθεί σε ποσοστό 90% σε σχέση με το 2019, η διαχείριση του προσφυγικού γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία και συγκρότηση με κυρίαρχο στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, που δέχθηκαν για μία πενταετία έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Όπως ανέφερε, ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου που βρέθηκε τη Δευτέρα στα Γιάννενα, τη γενέτειρά του και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, ο στόχος της αποσυμφόρησης των νησιών έχει επιτευχθεί, όπως επίσης, η μείωση των προσφυγικών ροών και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που έχουν επιβαρυνθεί. Μεταξύ αυτών των δήμων, είναι και ο δήμος Ιωαννιτών, που παρότι δεν είχε την επιβάρυνση των νησιωτικών δήμων, υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και πλέον βρίσκεται στη φάση της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Το υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα στήριξης των δήμων αυτών και ήδη σε αυτό το πλαίσιο έχουν εγκριθεί τρία έργα στον δήμο Ιωαννιτών που θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο και εντός των ημερών, θα υποβληθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση ένα ακόμη.

Το πλαίσιο των έργων αυτών περιέγραψε νωρίτερα ο δήμαρχος

Μ. Ελισάφ εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον κ. Κωνσταντίνου και μέσω αυτού προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Έχουν ήδη ανακοινωθεί τα έργα στην ΤΚ Κατσικά, υπάρχει συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Διαπολιτισμικού Κέντρου στην οικία Κανδηλά, έχουν χρηματοδοτηθεί έργα υποδομών στο Πέραμα και καταθέτουμε πρόταση για χρηματοδότηση έργων στην ΤΚ Κουτσελιού», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Τα έργα

Το έργο βελτίωσης υποδομών στην Κοινότητα του Κατσικά έχει προϋπολογισμό 420.000 ευρώ.

Αφορά στην κατασκευή, βελτίωση – αναβάθμιση τμήματος της οδού Μιχ. Αγγέλου που αποτελεί την νότια εξωτερική περιφερειακή οδό του σχεδίου επέκτασης της Κοινότητας Κατσικάς.

Με την κατασκευή του εν λόγω έργου θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο ασφαλής η κίνηση των πεζών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι η κυκλοφοριακή κίνηση στον συγκεκριμένο δρόμο είναι αυξημένη καθώς αποτελεί τον εξωτερικό δακτύλιο του σχεδίου επέκτασης στον Κατσικά ενώ παράλληλα γειτνιάζει με περιοχές εκτός σχεδίου όπου μεταξύ άλλων υφίσταται η δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Στον δήμο Ιωαννιτών και με κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης έχουν δρομολογηθεί συνολικά τρία έργα.

– Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κατσικάς, Π/Υ: 420.000,00 €.

Ανακατασκευή́ Κτιρίου για δημιουργία (Δια)πολιτισμικού Κέντρου στα Ιωάννινα,  Π/Υ: 400.000,00 €.

– Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Περάματος, Π/Υ: 420.000,00 €.

– Παράλληλα από τον δήμο έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου «Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κουτσελιού», με προϋπολογισμό 630.000 ευρώ.

Κάτω από το 1% η αναλογία επί του πληθυσμού

Με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών να είναι συνεχής από το 2019 και έπειτα, η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και της χώρας γενικότερα έχει αποτελέσματα και στο πεδίο της επίτευξης του στόχου που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, ώστε η αναλογία προσφύγων και μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια, να μην ξεπερνά το 1% επί του συνολικού της πληθυσμού.

«Το κριτήριο αυτό πλέον το πιάνουμε σε όλη τη χώρα και μάλιστα είμαστε πολύ πιο κάτω από το 1%. Ενδεικτικά, στη Μυτιλήνη, είχαμε 20.000 πρόσφυγες- μετανάστες και πλέον έχουμε 3.000, ενώ συνολικά στο εθνικό σύστημα υποδοχής από τις 100.0000 σε όλη τη χώρα, σήμερα ο αριθμός είναι 38.000», επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου