Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 04:51
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2021
Εκδηλώσεις

Ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα με διάρκεια

Off

Η έκθεση με τα «Νέα Αποκτήματα 2008-2021» της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο σε μία λιτή τελετή εγκαινίων που δεν πτοήθηκε και από τη βροχή που έπεφτε και έγινε προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών που ήρθαν από όλη την Ελλάδα.

Τα αποκτήματα είναι τα έργα που ήρθαν στην Πινακοθήκη μετά το άνοιγμά της ως και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δωρεές έργων έγιναν ακόμα και λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η συλλογή της Πινακοθήκης.

Για την έκθεση διαμορφώθηκαν λίγο διαφορετικά οι χώροι με επισήμανση στα νέα αποκτήματα.

Πενήντα  Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας. Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη.

Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης της περιόδου 2008-2021, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δωρεάς και να τιμήσει τους δωρητές της.

Αυτό επισήμανε στον χαιρετισμό της η Τατιάνα Αβέρωφ, επικεφαλής και «ψυχή» της Πινακοθήκης ευχαριστώντας και τους συνεργάτες για την πολύχρονη συνεισφορά τους.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στο όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ και τη συλλογή του και την προσπάθεια για ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα που έγινε σε βάθος χρόνου και με μεγάλη διάρκεια κόντρα στη λογική του εφήμερου.

Την έκθεση που διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου συνοδεύει ομώνυμος δίγλωσσος κατάλογος με έγχρωμες φωτογραφίες των έργων ενώ το ανακαινισμένο κτίριο της Πινακοθήκης, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ), είναι πλέον πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου