Επικαιρότητα

Αναζητώντας την αύξηση της ανακύκλωσης

Off

Με τα ποσοστά της ανακύκλωσης να μην έχουν φτάσει ούτε στον δήμο Ιωαννιτών, ούτε όμως και σε ολόκληρη τη χώρα, τα επιθυμητά και επιδιωκόμενα ποσοστά, για το 2020 και ενόψει του 2030 που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, υπάρχουν παράμετροι οι οποίες δημιουργούν ένα διαφορετικό σκηνικό καθημερινότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων και στον τομέα των ποσοστών ανακύκλωσης.

Η παράμετρος αυτή πλήττει και την εικόνα του δήμου Ιωαννιτών, πλήττει όμως, την ίδια την πραγματικότητα, καθώς ένα ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, που υπολογίζεται αντίστοιχο με αυτό που συλλέγεται από την αποκομιδή του δήμου, καταλήγει σε διαφορετικούς αποδέκτες μέσω της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και δεν προσμετράται στη συνολική ποσότητα των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που αναφέρεται στον δήμο Ιωαννιτών.

Έτσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της έναρξης μίας ακόμη δράσης ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο για παρανομία η οποία γίνεται μάλιστα ανεκτή από την Πολιτεία, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, λύση.

«Δεν πρόκειται περί παρεξήγησης, αλλά για μία παρανομία, που γίνεται ανεκτή από την Πολιτεία. Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσφέρει στο συνολικό ποσοστό της ανακύκλωσης στη χώρα, όμως οι ποσότητες δεν καταγράφονται στην αντίστοιχη πλατφόρμα και αυτό συνιστά αδίκημα. Στον δήμο Ιωαννιτών έχουμε ποσοστό ανακύκλωσης πάνω από 20%, όμως φαίνεται σχεδόν το μισό γιατί το υπόλοιπο καταλήγει στην Ανταποδοτική και δεν δηλώνεται. Το έχουμε θέσει το ζήτημα και στον Ειδικό Γραμματέα κ. Γραφάκο και στην πολιτική ηγεσία, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να υπάρξει συμμόρφωση προς τη νομιμότητα», αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Επεκτείνεται

το followgreen

Ο δήμος Ιωαννιτών στο μεταξύ συνεχίζει να υλοποιεί με επιτυχία τις δράσεις ανακύκλωσης στα σχολεία, σε συνεργασία με τη δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης followgreen.gr/ioannina.

Με «οδηγό» τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης επεκτείνεται, καθώς εκτός από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, θα συμμετέχουν στη δράση τα γυμνάσια και τα λύκεια του δήμου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται η διαλογή στην πηγή σε ειδικούς κάδους από δύο έως τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες).

Η υπηρεσία Καθαριότητας ολοκλήρωσε τη διανομή του απαραίτητου εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες και από εδώ και πέρα αναλαμβάνει το έργο της ζύγισης και αποκομιδής από τα σχολεία, τηρώντας και φέτος όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, λόγω της ιδιαίτερης περιόδου που διανύουμε.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων και ανακοίνωσε την έναρξη του «Σχολικού Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης», για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε θερμά γονείς, διευθυντές και εκπαιδευτικούς που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν τις προσπάθειες του δήμου για την εφαρμογή οικολογικών πρακτικών στα σχολεία μας.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακύκλωση ως ένα ουσιαστικό τμήμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία αυτή στα σχολεία της πόλης μας. Φέτος, συνεχίζουμε στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Δηλαδή, η νέα γενιά να εγκολπωθεί τις αρχές της ανακύκλωσης και νομίζω ότι ένα παιδί που από πολύ μικρή ηλικία εξοικειώνεται στη διαδικασία αυτή, θα γίνει ένας συνειδητοποιημένος πολίτης που θα προστατεύει το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέσω της δημοτικής πλατφόρμας Followgreen, ο δήμος Ιωαννιτών θα συνεχίσει τις δράσεις με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Σχολικό Πρωτάθλημα 2020-2021, συλλέχθηκαν πάνω από 12.800 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών από περίπου 5.000 μαθητές, σε διάστημα 4 μηνών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 7ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι αποτέλεσε αίτημα των μαθητών και των εκπαιδευτικών η συμμετοχή του σχολείου στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης.

«Θέλω να τονίσω τη σημασία της ανακύκλωσης σε όλα τα υλικά, είτε είναι χαρτί, είτε είναι γυαλί, ή μπαταρίες και όλα αυτά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μαθαίνοντας τα παιδιά να τα συγκεντρώνουν, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής για το αύριο. Ο δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και βλέπουμε ότι καθημερινά γίνεται σημαντική δουλειά. Τα παιδιά υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία αυτή με θέρμη και ήδη κάθε αίθουσα διαθέτει από έναν κάδο και κάθε ημέρα συγκεντρώνουμε υλικά και ακολούθως γίνεται η αποκομιδή τους», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου