Επικαιρότητα

Αλλαγές στις επιχειρήσεις με τα ηλεκτρονικά βιβλία

Off

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, υποχρεούνται να «ανεβάζουν» τα τιμολόγιά τους, όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταποασχολούμενοι, κάτι που ήδη συμβαίνει από την 1η Οκτωβρίου, για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ και με περισσότερα από 50 τιμολόγια, αλλά και για επιχειρήσεις, με απλογραφικά βιβλία, με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενεργοποίησε την εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά, με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, «μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων Σπ. Μπέκας έδωσε το στίγμα των αλλαγών αυτών, αλλά και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, καθώς όπως είπε, υπάρχει σύγχυση και κυρίως στο ότι δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα κράτος – μέλος της Ε.Ε η ηλεκτρονική τιμολόγηση. «Στο cloud της ΑΑΔΕ ανεβαίνουν τα στοιχεία των εκδοθέντων τιμολογίων, αλλά μόνο η αξία και τα σχετικά παραστατικά, ώστε από εκεί και ύστερα να είναι δυνατή η διασταύρωσή τους και ο έλεγχος από την υπηρεσία και τον ελεγκτικό μηχανισμό», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου