Επικαιρότητα

Προκλήσεις και στόχοι για τις πόλεις με λίμνες

Off

Προκλήσεις, στόχοι διλήμματα και διακυβεύματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις με λίμνες στη χώρα με προοπτική τον συνδυασμό ανάπτυξης και προβολής του τόπου, αλλά και την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, αναδείχτηκαν στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το σαββατοκύριακο το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το συνέδριο είχε τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» και ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια.

Την έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών.

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Βασίλης Βλέτσας, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας και την ανάδειξη του οικοσυστήματός της. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. Ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στο Δήμο Ιωαννιτών στον συντονισμό και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας, Φίλιππος Φίλιος, υπογράμμισε την δυνατότητα μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, να ωριμάσουν έργα για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων που θα επιδιώξουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει σίγουρα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, μιας και στον τομέα των μελετών έργων τα πράγματα έχουν προχωρήσει σημαντικά, όπως σημειώθηκε ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη ελέγχων για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά και την εξεύρεση πόρων για τους φορείς.

Στην έναρξη χαιρέτισαν βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών κ.α.

Στόχος του συνεδρίου ήταν και η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τους φορείς διαχείρισης. Επίσης παρουσιάστηκαν οι προϋποθέσεις, οι προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν από στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη (Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων).

Έγιναν ακόμα τιμητικές βραβεύσεις του Χρυσού Ολυμπιονίκη Κωπηλασίας, Στέφανου Ντούσκου, του Χάλκινου Παραολυμπιονίκη Άρσης Βαρών Δημήτρη Μπακοχρήστου, της Παραολυμπιονίκη Σφαιροβολίας, κ. Ανθής Λιάγκου και των προπονητών – σωματείων τους.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ