Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 06:53
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Αυστηροί έλεγχοι και τεστ για ανεμβολίαστους

Off

Με ασφυκτική πίεσης στους ανεμβολίαστους πολίτες, απαντά η κυβέρνηση στο ερώτημα πώς θα αναχαιτισθεί η πανδημία στη χώρα μας, που δείχνει τα δόντια της τις τελευταίες ημέρες με ρεκόρ κρουσμάτων και αρνητικούς δείκτες. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να αυξήσουν τον έλεγχο στις μετακινήσεις όσων δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης σε έκτακτη ενημέρωση την Τρίτη το απόγευμα είπε ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν άμεσα νέα μέτρα.

Έχουν ως εξής

– Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, ώστε να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

– Για την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών. Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Αύξηση των προστίμων

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ακόμα ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης και διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Ξεκινούν από 5000 ευρώ και κλείσιμο του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Είπε ακόμα θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Σε άλλες δηλώσεις του, για την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Είπε επίσης, πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παραμένει, ακόμα έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Υπογράμμισε δε, ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου