Επικαιρότητα

Ένα βήμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Off

Το πιο σημαντικό ίσως βήμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσαρμονίες που έχουν προκύψει στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα επιχειρήσουν να κάνουν από κοινού στη σημερινή συνάντηση (11.00) στο διοικητήριο της περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή, το ΔΣ του Συνδέσμου, οι δήμαρχοι – μέλη του Συνδέσμου και η Διαχειριστική Αρχή.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη εδώ και 20 περίπου ημέρες συνάντηση, από τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στις 12 Οκτωβρίου, που αποφάσισε μεν να προχωρήσει εκ νέου το διαγωνισμό για τους ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος, στην πορεία όμως, επέδειξε διαφορετικά αντανακλαστικά και λόγω των αντιδράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφα προς τον Σύνδεσμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις του περιφερειάρχη, τελικά δεν προχώρησε σε όσα είχε αποφασίσει. Αντιθέτως, αυτό που έκανε μέσω των δημάρχων Δωδώνης και Αρταίων αντίστοιχα κ.κ Ντακαλέτση και Τσιρογιάννη, ήταν να ζητήσει την πραγματοποίηση της συνάντησης που θα γίνει τελικά σήμερα, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πώς προσέρχονται

οι δύο πλευρές

Στη σημερινή συνάντηση, όπως είχε αναφέρει ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, παρούσα θα είναι η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου κα Τατάγια, η οποία και θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της Περιφέρειας κυρίως όμως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Περιφέρειας και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με την 25ετούς διάρκειας σύμβαση, η οποία υπογράφηκε, με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, μέσω της ΠΕΔ Ηπείρου, επί προεδρίας του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γ. Λώλου, ο οποίος πρωτοστατεί σήμερα στις αντιδράσεις της διοίκησης του Συνδέσμου σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Περιφέρειας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου τονίζεται κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση, καθώς πέραν των άλλων, κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα», το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού των ΣΜΑ και να απενταχθεί.

Ως προς το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, θα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση των δύο πλευρών, αφού ενώ σε θεωρητικό επίπεδο συμφωνούν, ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους, μέσω του ΦΟΔΣΑ, στην πράξη, η Περιφέρεια υποστηρίζει, ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ, κάτι που αναγνωρίζει με έγγραφό του και το εργοστάσιο, μνημονεύοντας τη μεταξύ τους σύμβαση.

Παραμένει το ρήγμα

Από την άλλη, ο ΦΟΔΣΑ με τη διοίκησή του, να έχει υπαναχωρήσει από τη «σκληρή γραμμή» της 12ης Οκτωβρίου, θα κληθεί να υπερασπιστεί τις θέσεις που ψήφισε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση, όπως και αν θα συνεχίσει να διεκδικεί αφενός τη διενέργεια του διαγωνισμού για το υπόλειμμα και αφετέρου του διαγωνισμού λειτουργίας των ΣΜΑ αλλάζοντας όμως μόνο έναν από τους όρους της χρηματοοικονομικής επάρκειας τον οποίο εξέτασε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακυρώνοντας το διαγωνισμό για δεύτερη φορά.

Στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου, είχε επιβεβαιωθεί το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών του Συνδέσμου, με τους δημάρχους – μέλη των δήμων από την ΠΕ Ιωαννίνων, να ακολουθούν διαφορετική γραμμή (πλην των κ.κ Ντακαλέτση, Τζαφέα και με απόντα τον κ. Σεντελέ) από τους υπόλοιπους, που είχαν ζητήσει να προηγηθεί οποιασδήποτε ενέργειας, η συνάντηση με την Περιφέρεια. Στο ΔΣ η πρόταση είχε απορριφθεί, στην πράξη όμως, αυτό γίνεται με τη σημερινή συνάντηση. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το μπλοκ των μελών του ΦΟΔΣΑ, που ζητούν πρώτα να υπάρξει συνεννόηση και βάσει αυτής, να γίνει κάθε ενέργεια, είναι πιο ισχυρό, με περισσότερους δημάρχους και μέλη να αποδέχονται, ότι η στάση αυτή, αποτελεί μονόδρομο για την απεμπλοκή της υπόθεσης.

Ο δήμος Ιωαννιτών

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο δήμος Ιωαννιτών διά των εκπροσώπων του και επί του τυπικού σκέλους, κυρίως όμως επί της ουσίας. Πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές τις τελευταίες ημέρες, που καλούν τον δήμο Ιωαννιτών να μπει μπροστά στην υπόθεση της διαχείρισης και να ζητήσει την εξαντλητική ανάλυση των όρων της μελέτης, που οδήγησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ, καθώς το 40% και πλέον της δαπάνης των 3,5 εκ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) για τη λειτουργία των ΣΜΑ για ένα έτος, θα κληθεί να το αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ενδέχεται βέβαια, το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί και από την Περιφέρεια, καθώς η εξαντλητική ανάλυση της μελέτης και των όρων του διαγωνισμού έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά «λαβράκια», με τον δήμο Ιωαννιτών να προσανατολίζεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να κινηθεί στη λογική της πλήρους εφαρμογής και τήρησης των συμφωνηθέντων, όπως αυτά αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το εργοστάσιο.   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου