Επικαιρότητα

Καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Off

Δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας και αμφισβήτησης της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον κορωνοϊό, από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως και άλλες χώρες όμως σε όλον τον πλανήτη, με τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Αυτό τόνισε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας, Μαρία Κωνσταντή, που μίλησε στο ITV για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της διατήρησης της σκληρής γραμμής που εξακολουθεί να κρατά απέναντι στον εμβολιασμό, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Η κα Κωνσταντή τόνισε, ότι με δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων να έχουν ήδη χορηγηθεί, σχεδόν για έναν χρόνο σε όλον τον πλανήτη, συνιστά κορυφαία αντιεπιστημονική άποψη, να υπάρχουν κάποιοι που να εκφράζουν φόβους, για την αποτελεσματικότητα ή και την ασφάλεια των εμβολίων.

«Υπήρξαν και επιστήμονες ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις για τα εμβόλια. Δεν είναι ντροπή να αλλάζεις γνώμη. Το διακύβευμα είναι πλέον τεράστιο. Χάνονται καθημερινά νέοι άνθρωποι επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ είχαν τη δυνατότητα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες που τρώνε τη ζωή τους στις έρευνες και τα εργαστήρια», ανέφερε η κα Κωνσταντή, στέλνοντας και αυτή το δικό της μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.

Η χορήγηση φαρμάκων δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό

Με τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον κορωνοϊό να έχουν λάβει ήδη τη σχετική έγκριση για την παραγωγή και διάθεσή τους στη αγορά και άλλα να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, η κα Κωνσταντή διευκρίνισε, ότι τα φάρμακα δε δρουν προληπτικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια.

«Πρόκειται για μία παραγωγή μερικών εκατομμυρίων φαρμάκων, που κοστίζουν πανάκριβα, επομένως δε θα κυκλοφορούν ευρέως, όπως τα εμβόλια. Θα χορηγούνται επίσης σε συγκεκριμένους ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την εμφάνιση του ιού και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων και κυρίως δε θα χορηγούνται προληπτικά, επομένως το εμβόλιο δε μπορεί να υποκατασταθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη προσέλευση

Με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπληρώνει πλέον δύο μήνες κανονικής λειτουργίας, η κα Κωνσταντή τόνισε, ότι υπάρχει ένα ασφαλές χρονικό δείγμα πλέον, που επιβεβαιώνει, ότι με την τήρηση των μέτρων εντός των σχολικών αιθουσών και των εργαστηρίων και φυσικά με το μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ειδικά στην Ιατρική Σχολή, που αφορά στο σύνολο των καθηγητών και των φοιτητών.

«Μπορώ ανεπιφύλακτα να πω, ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τους φοιτητές που επέστρεψαν στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε ανάλογα.

Τηρούνται τα μέτρα στο απόλυτο, όλοι οι φοιτητές της Ιατρικής είναι εμβολιασμένοι όπως και οι καθηγητές και προς το παρόν τα μαθήματα του εξαμήνου διεξάγονται χωρίς προβλήματα και έτσι ευελπιστούμε να συνεχίσουν», κατέληξε η κα Κωνσταντή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου