Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 10:35
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2021
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Αζέρο ποιητή και φιλόσοφο Νιζαμί Γκιαντζαβί

Off

Η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στον Αζέρο ποιητή και φιλόσοφο Νιζαμί Γκιαντζαβί (Γκαντζά 1141 – 1209), τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 19.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Ο Νιζαμί Γκιαντζαβί είναι από τις εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος άσκησε μέγιστη επιρροή στη λογοτεχνία των κρατών της Μέσης Ανατολής. Γεννήθηκε και σπούδασε στην πόλη Γκαντζά, όπου μελέτησε μεσαιωνικές επιστήμες, λαογραφία και λογοτεχνία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Μιλούσε άψογα Τουρκικά, Αραβικά, Περσικές γλώσσες, γνώριζε τα Ελληνικά και ήταν γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Αστρονομίας, Ιατρικής και Γεωγραφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσεΐνοφ, με τίτλο «Νιζαμί Γκιαντζαβί, μια λογοτεχνική κληρονομιά που αντηχεί στο σήμερα» και του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού στη λογοτεχνική παράδοση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Ισλάμ, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο με τίτλο

«Ο Διάλογος των Πολιτισμών – Μέγας Αλέξανδρος και Νεζαμί Γκαντζαβί» καθώς και έκθεση ψηφιακών έργων/εκτυπώσεων με θέμα την ποίηση του Νιζαμί Γκιαντζαβί.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσείνοφ, και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ