Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 08:53
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Οικονομική στήριξη ζητά η εστίαση για να τα βγάλει πέρα

Off

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά της εστίασης, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη, δημιουργεί η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με τα μέτρα περιορισμού κυρίως σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πρέπει να κάνουν ελέγχους για να μπουν στα καταστήματα.

Η μείωση της κίνησης που καταγράφεται τις πρώτες ημέρες έρχεται και προσθέτει επιπλέον προβλήματα σε έναν κλάδο που έχει υποστεί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο λίγοι.

Με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ζητούν την άμεση στήριξη του κλάδου.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εστίασης στα Ιωάννινα Χρήστος Τάτσης με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και στην αναγκαιότητα στήριξης καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε λουκέτα και απολύσεις:  «Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας» ανέφερε δίνοντας το στίγμα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα αιτήματα είναι:

-Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

-Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

-Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».

Η Μ. Τζούφη

Συνάντηση με το Σωματείο Καφέ-Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης & συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις» πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, με αφορμή το πανελλαδικό κλείσιμο στις 16 Νοεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος ώστε να αποφευχθούν τα «λουκέτα». Επίσης τέθηκε το ζήτημα συμμετοχής των επαγγελματιών στις επιτροπές λήψης αποφάσεων για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όπως και της επιδότησης του ενεργειακού κόστος, ενοικίου, εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, ο κλάδος εκπέμπει σήμα κινδύνου και ζητά νέες χρηματοδοτήσεις-ενισχύσεις ανάλογες με εκείνες του 2020 και των αρχών του 2021. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Σωματείου «Παμβώτις», το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική μείωση της πελατείας στις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθύμισε πως η χώρα δε βρίσκεται πλέον σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών, συνεπώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, κάνοντας χρήση και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε την ανάγκη συμβολής της Περιφέρειας και των Δήμων στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, με στόχο την αποτροπή ενός νέου κύματος ανεργίας, εργασιακής ανασφάλειας και φτώχειας πολλών συμπολιτών μας.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου