Επικαιρότητα

Οι πρόσφυγες που βρήκαν τον δρόμο της εκπαίδευσης

Off

Με την επίσκεψη στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Γεν. Γραμματέα του υπ. Παιδείας Αλέξανδρου Κόπτση στην περιοχή την Πέμπτη, σε μία εκδήλωση παρουσίασης του έργου και των δράσεων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, όπως όμως και στο σύνολο των ΕΠΑΛ.

Ιδιαίτερη όμως και ξεχωριστή στιγμή, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν η παρουσία και οι ομιλίες τριών προσφύγων που βρίσκονται τα δύο τελευταία χρόνια στα Ιωάννινα, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Κονγκό και τα οποία επέλεξαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, πηγαίνοντας σχολείο, διεκδικώντας την παραμονή τους στην χώρα.

Μάλιστα, η περίπτωση ενός από τους πρόσφυγες, του Ζόζεφ από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η αίτηση χορήγησης ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τελικά απέφερε θετικό αποτέλεσμα, με τον ίδιο να ευχαριστεί σε άπταιστα ελληνικά, όλους εκείνους που βοήθησαν ώστε να παραμείνεις την Ελλάδα, κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Απήγγειλε μάλιστα και το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…», αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στην εκδήλωση, ο κ. Κόπτσης είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ, για τα προγράμματα δράσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του σχολείου, με τον ίδιο να πλέκει το εγκώμιο και της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως όμως και των μαθητών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εργαζόμενοι το πρωί, οικογενειάρχες επίσης, που αφιερώνουν όμως ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ.  Επίσης όμως είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί και για προβλήματα που υπάρχουν και για το επίπεδο των τεχνικών υποδομών στα ΕΠΑΛ, αλλά και για επιμέρους ζητήματα, που τέθηκαν τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου