Επικαιρότητα

Ρόλος για τους δήμους στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ

Off

Τη διεκδίκηση από την πλευρά της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ενός μεγαλύτερου ρόλου, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε από τα Ιωάννινα και την ημερίδα της ΕΕΤΑΑ, ο Δημ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο έλλειμμα που είναι αυτό της υποστελέχωσης σε προσωπικό και δη σε τεχνικό δυναμικό, αν και τον τελευταίο μήνα μέσω της ΕΕΤΑΑ έχει ξεκινήσει μία διαδικασία πρόσληψης μηχανικών και προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια.

«Σκοπός είναι η τεχνική βοήθεια να αυξηθεί, οι 50 μηχανικοί της ΕΕΤΑΑ είναι λίγοι παρότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε 1.000 μηχανικούς που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στους δήμους. Πιθανώς και αυτή η βοήθεια δε θα είναι αρκετή και θα χρειαστεί μεγαλύτερη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ο κ. Παπαστεργίου επανέλαβε, αυτό που λέει συνεχώς η αυτοδιοίκηση, πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του και η ευθύνη γι’ αυτήν δεν ανήκει στους ΟΤΑ, αλλά στο υπουργείο.

Για το νέο ΕΣΠΑ τόνισε, ότι δε θα πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν και για κανένα λόγο, η αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του πρώτου βαθμού σε τομείς, όπως η διαχείριση απορριμμάτων ή η ανακύκλωση.

Ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ

Για τον ρόλο, αλλά και την ευθύνη της ΕΕΤΑΑ, να φέρει σε πέρας την τεχνική βοήθεια των δήμων, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες για τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημ. Μαραβέλιας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σπυρίδων.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, με τον πρώτο να αναφέρεται στην άριστη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής με τους δήμους, το δε δεύτερο να επισημαίνει τη μεγάλη γραφειοκρατία στην υλοποίηση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου