Επικαιρότητα

Λύσεις για να «τρέξουν» τα έργα των δήμων

Off

Μεγαλύτερη ταχύτητα στην αξιολόγηση, επομένως και στην ένταξη των προτάσεων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αλλά και την εφαρμογή ενός «κόφτη» που θα ενεργοποιεί την απένταξη ενός έργου, εάν δεν έχει «τρέξει» ικανοποιητικά σε βάθος εξαμήνου, ανακοίνωσε από τα Ιωάννινα, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΤΑΑ, η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Ηπείρου είχε το δικό της ενδιαφέρον, για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν στα χέρια τους οι δήμοι περισσότερο και λιγότερο οι περιφέρειες, με τον αναπλ. υπουργό να επιχειρεί να ανταποκριθεί στη γενικευμένη δυσαρέσκεια των αυτοδιοικητικών, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Οι διαθέσιμοι πόροι για την αυτοδιοίκηση είναι πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, καθώς εκτός από τον συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει η πρόβλεψη της αξιοποίησης και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», οι προτάσεις ένταξης έχουν φτάσει ήδη τα 6,1 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα του προγράμματος να φτάνει τα 4,1 δισ., με την πρόβλεψη όμως της αύξησης μέσω της υπερδέσμευσης των κονδυλίων και της μεταφοράς έργων σε άλλα προγράμματα, όπως στο Ανάκαμψης ή στο νέο ΕΣΠΑ.

Ήδη, ένα ποσό 222 εκ. ευρώ μεταφέρεται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ άμεσα θα «βγει στον αέρα» και μία ακόμη προκήρυξη 225 εκ. ευρώ με αντικείμενο την οδική ασφάλεια.

Ο «κόφτης» και η απένταξη

Ο κ. Πέτσας αναγνώρισε, ότι υπάρχουν εύκολα, αλλά και σύνθετα έργα στην υλοποίησή τους, όμως μετέθεσε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις απορρόφησης στους φορείς υλοποίησης, προαναγγέλλοντας μία αλλαγή, που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

«Υπάρχουν έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο και δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμη. Στο εξής, θα υπάρχει πρόβλεψη απένταξης ενός έργου, εάν έξι μήνες μετά την ένταξή του δεν έχει γίνει δημοπράτηση και δεν έχει προχωρήσει η συμβασιοποίησή του. Όλα αυτά κάνουν μία πιο φωτεινή ημέρα για την αυτοδιοίκηση και για τους δημάρχους, ώστε να δείξετε στους πολίτες στους οποίους θα απευθυνθείτε στο τέλος του 2023 τι αξίζετε, με βάση το έργο που θα έχετε υλοποιήσει», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου